Voor mijn neus ligt de nieuwe cd van Moby, ‘Reprise’. Op ‘Reprise’ verrast Moby ons met akoestische en orchestrale bewerkingen van hits uit zijn ruim 30-jarige carrière, waaronder ‘Go’, ‘Porcelain’, ‘Extreme Ways’, ‘Natural Blues’ and ‘Why Does My Heart Feel So Bad?’. Toch wel iets anders dan we van de Amerikaanse muzikant gewend zijn. Daarnaast bevat ‘Reprise’ ook een cover van David Bowie’s ‘Heroes’.

‘Reprise’ is een heerlijk album geworden. Het album begint lekker met ‘Everloving’, oorspronkelijk van zijn album ‘Play’ uit 1999. Het nummer schept hoge verwachtingen voor de rest, want orchestrale bewerkingen doen het doorgaans erg goed. Kijk bijvoorbeeld naar ‘S&M’ van Metallica, dus de lat ligt hoog voor Moby.

Het beste nummer van het album is in mijn ogen de nieuwe versie van de hit ‘Porcelain’. Ook nu blijft het een catchy nummer met een geluid dat blijft hangen. Niet voor niets dat het een van de grootste hits van de muzikant werd. En ‘Reprise’ heeft meer van dat soort lekkere nummers, gelukkig. Moby wordt op deze plaat begeleid door het Budapest Art Orchestra, een strijkkwartet en een aantal gastartiesten, zoals Skylar Grey, Kris Kristofferson, Víkingur Ólafsson en Gregory Porter (‘Natural Blues’) en stuk voor stuk brengen ze het album naar een nieuw hoogtepunt.

‘Natural Blues’ is bijvoorbeeld zo’n nummer dat we toch even moeten benoemen. Een nummer dat blijft hangen. Maar als je eerlijk bent heeft het album van Moby dat niet eens nodig. Als je daarentegen een iets minder nummer zou moeten opnoemen zou je kunnen denken aan ‘Extreme Ways’. Het valt gewoon een beetje uit de toon, dat is alles. Is het echt zo slecht dan? Nee, absoluut niet.

Moby levert op ‘Reprise’ kwaliteit. Met nummers als ‘Natural Blues’, ‘Porcelain’ en ‘Go’ laat hij iets moois horen. Ja, Moby heeft met ‘Reprise’ duidelijk zijn best gedaan. De oude hits als ‘Natural Blues’, ‘Go’ en ‘Porcelain’ zijn direct herkenbaar, ook in deze versie en dat is toch wel de kracht van Moby. Niet ieder nummer is in de geïnstrumenteerde versie een verbetering, maar vernieuwend is het zeker en over het algemeen erg goed. (8/10) (Deutsche Grammophon)”

Deel: