‘Six Against Four’ is de naam van het kersverse album van muzikale duizendpoot Barend Tromp. Vanuit een jeugdige voorliefde voor hardrock is Barend in zijn tienerjaren als aankomend gitarist en bassist in aanraking gekomen met progressieve rockmuziek en een breed palet aan muziekstijlen. Hoewel het volgen van gitaar– en muzieklessen initieel als saai ervaren werd, is Barend afgestudeerd conservatoriummuzikant die zich de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld tot een eclectische componist en veelzijdige musicus.

Naast een palmares in de rock en fusion muziek is Barend ook actief in ensembles met focus op klassiek, techno trance en avant-gardistische werken. Naast de beheersing van een scala aan Westerse snaarinstrumenten is Barend ook een begenadigd speler van de sitar. Zijn werk kenmerkt zich in de regel door een integratie van de vele muziekstijlen en invloeden, waarin voor de goede luisteraar natuurlijk een kans ligt de vele invloeden te ontrafelen. De uitdaging die Barend zichzelf echter oplegt is zich voortdurend te blijven vernieuwen.

Deze ambitie is geslaagd. De titel is een verwijzing naar de zes-snarige gitaar en vier- en zes-snarige bassen die gebruikt zijn tijdens de opnames. Wat door het hele album heen opvalt is de groove en de zorgvuldige en minutieuze opbouw van de nummers. Zijn compositorische aanpak lijkt dat op die van een impressionistische schilder waarbij het eindresultaat toch een mooi organisch geheel oplevert.

Er zijn diverse uitwaaiers naar wereldmuziek. In ‘Calcutta Zoo’ waant de luisteraar zich inderdaad in een dierentuin in India in een mix van Westerse en Oosterse klanken. ‘How to Stay Sane When the World is Going Mad’ en ‘Bloombox’ lijkt sterk geïnspireerd door King Crimson en David Torn met daarin wel een eigen sausje door de combinatie van ritmische en melodische accenten. ‘Technofusion’ is in de basis een mix van gebruik van samples, sitar, contrabas en diverse technische snufjes. Dat aangevuld met gitaarpartijen die sterk doet denken als gitaristen als Trey Gun, Robert Fripp en Adrian Belew. Twee nummers zijn voorzien van vocale bijdragen van Brenda Nijssen die de muziek een extra dansbare dimensie meegeeft.

Six Against Four is een zorgvuldig in elkaar gestoken album dat interessant is voor menige dance gelegenheid alsmede voor de liefhebbers van niet alledaagse fusion muziek. Als de luisteraar met een open mind deze kleurrijke muziek tot zich laat komen is het volop genieten. Gun jezelf deze ervaring! (8/10) (Eigen productie)

Deel: