Del Amitri zal bij velen wel een belletje doen rinkelen. De band scoorde in de late jaren ’80 een hitje met ‘Nothing Ever Happens’. Een paar albums later kwam hun echte grote doorbraak met de dikke hit ‘Roll To Me’, wat nog altijd hun bekendste plaat is.

In 2002 kwam hun tot dusver laatste plaat ‘Can You Do Me Good?’ uit. Kort hierna besloot Del Amitri een pauze in te lassen. Een behoorlijke tijd bleef het stil, tot 2013; toen werd er een eenmalige tour aangekondigd voor 2014. Daarna werd het weer snel stil.

In 2018 werd een wederom een tour aangekondigd en vanuit daar werden er een aantal songs geschreven en dat voorkwam dat Del Amitri wederom er tussenuit ging. Die songs, waarvan er eentje in dat jaar al op de setlist terechtkwam (‘You Can’t Go Back’) , zorgden er dus na bijna 20 jaar voor dat we zowaar een nieuwe plaat van deze band krijgen.

Er valt gelijk één ding ontzettend op aan nieuwe plaat ‘Fatal Mistakes’. De catchiness van de nummers uit de succesjaren, dat is toch iets wat je wel echt mist. Na de eerste luisterbeurt heb je niet gelijk een nummer in je hoofd zitten. De vocalen zijn uiteraard ook een tikkeltje anders geworden, maar dat wil ik niet als iets negatiefs neerzetten. De stem van oprichter Justin Currie liggen nog steeds erg prettig in het gehoor. Lain Harvie is er ook vanaf album één nog steeds bij.

Het eerste punt van de vorige alinea is natuurlijk wel te weerleggen. Je hebt als band bijna 20 jaar geen nieuwe muziek gemaakt, je bent op een ander punt in je leven, je wilt misschien ook juist iets anders proberen. Dat is precies wat ze doen, zonder het zo over een andere boeg te gooien dat je Del Amitri er niet meer uit zou halen.

Het nummer wat er uit springt, is het nummer dat in 2018 al op de setlist stond, ‘You Can’t Go Back’. Een vrolijke melodie en redelijk pakkende hook. Dan is er nog het groovende ‘Losing The Will To Die’ wat ook boven de rest uitsteekt. ‘It’s Feelings’ is dan weer een lekker nummertje voor in de zomer. Ideaal als je aan het strand of zwembad ligt.

We zijn blij dat Del Amitri na zoveel jaar weer een plaat uit gaat brengen. Het zal zeker niet de boeken in gaan als één van hun beste platen, maar onderaan zal deze ‘Fatal Mistakes’ ook weer niet staan. Fatal mistakes zijn er op dit album niet gemaakt. Tip voor de band, wacht niet weer 19 jaar met een album. (7/10) (Cookings Vinyl)

Deel: