Morcheeba, de Engelse triphop, soul and chill band is alweer meer dan 25 jaar in existentie en staat op het punt om op 14 mei hun tiende album, met de titel ‘Blackest Blue,’ aan het publiek te presenteren.

Multi-instrumentalist Ross Godfrey is al vanaf het begin met de release van de EP ‘Trigger Hippie’ in 1995 een van de drijvende krachten achter de band die haar naam enerzijds ontleent aan een muziekgenre waartoe ze nooit hebben behoord, namelijk Middle of the Road (Mor) en anderzijds aan een slang benaming voor weed (Cheeba) waarvan Ross ruiterlijk toegeeft dat meer dan genoeg van zijn muziek onder invloed van deze softdrug tot stand is gekomen.

We spraken Ross Godfrey via Zoom, vanuit zijn home studio in Londen, over onder andere het nieuwe album, maar toch ook over Covid, een onderwerp dat al een jaar lang alle interviews mede bepaalt.

Ross antwoordt op de normale openingsvraag hoe het met hem gaat zeer gedetailleerd, en begint als vanzelf over hoe corona Morcheeba heeft beïnvloed: “We wilden net beginnen aan een Europese tour van weer twee maanden. Toen kwam alles in een keer stil te liggen. We zijn gewoon omgedraaid met de tourbus en terug gereden naar de UK. Sindsdien hebben we niet meer gespeeld. Vreemd voelt dat, want het is de eerste keer in de afgelopen 18 jaar”.

Omdat in de UK het vaccinatieprogramma nogal voortvarend is uitgerold kan er aan jullie kant van de Noordzee binnenkort toch weer gespeeld worden? Heeft Morcheeba alweer concerten gepland staan? “Ja klopt, gelukkig hebben we weer gigs op de agenda staan. Op 5 juni aanstaande trappen we af met een streaming concert dat we al eerder opnamen in de RAK studios in London. Daarna hebben we al wat outdoor festivals staan. In juli zouden we dan weer naar het vasteland mogen komen, en we hebben een show gepland in december in de O2 Arena, daar kijken we erg naar uit.”

Weet je, dat klinkt allemaal mooi, maar ik kan het maar moeilijk geloven dat het ook echt allemaal gaat gebeuren, we hebben zo’n verschrikkelijk slechte regering. Ik denk echt dat Boris Johnson alle muzikanten haat!. Er is geen enkele steun geweest voor muzikanten of voor live venues.

Touren in Europa gaat erg lastig worden voor ons. We moeten straks voor elk land apart waar we heen willen een visum aanvragen, dat gaat ontzettend veel geld kosten. We kunnen officieel niet rondtrekken van het ene land naar het andere, omdat we voor elk land apart een visum moeten hebben, dus steeds terug via de UK. We kunnen dan onze eigen voertuigen niet gebruiken, dus dat moeten we overal apart gaan huren. Een hel wordt dat voor het tourmanagement, en het zal financieel niet meer uitkomen.”

“De pandemie kwam vrijwel gelijk met de Brexit-problematiek. daardoor zijn muzikanten en de gehele culturele sector de dupe van eigenlijk het ontbreken van beleid. Ik ken veel muzikanten die maar in een fabriek zijn gaan werken om toch maar wat verdienen. Een erg moeilijke tijd voor muzikanten, maar ook voor de concertzalen. Zelfs Royal Albert Hall staat op het punt om te vallen. Als die omgaat dan kun je je voorstellen hoe de concertzalen in de rest van het land ervoor staan.”

(red : Royal Albert Hall, in Zuid Kensington, Londen, is een iconische concertzaal die door de Covid- pandemie voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog is gesloten. Als er geen geld vrijkomt uit crowdfunding acties zal de zaal bankroet kunnen gaan. Royal Albert Hall is dus nog niet bankroet, maar wel gesloten op dit moment).

Genoeg zwartkijkerij Ross, laten we het over jullie nieuwe album hebben. “Zeker. ‘Blackest Blue’ is best een diep en donker klinkend album geworden. We wilden een album maken dat een reis naar het binnenste van onze ziel zou laten horen. Het album is vooral beïnvloed door ons persoonlijke leven en wat er allemaal om ons heen gebeurt. Dat gezegd hebbende wilden we tegelijkertijd niet dat het album ging over de coronapandemie, deze donkere plek waar we ons nu bevinden. We willen met het album juist beschrijven hoe belangrijk het is om hier samen doorheen te komen. Ik denk niet dat mensen zitten te wachten op songs over de pandemie. Ik denk eerder dat mensen hoop willen putten uit songs. Daarom maakten we songs die laten zien dat we als mensen heelhuids uit zo’n donkere periode komen, weliswaar veranderd, maar niet negatief. We komen er samen beter uit.”

Het lijkt wel of ik minister president Rutte hoor praten tijdens een persconferentie, maar ik zit toch echt in gesprek met Ross Godfrey! Tuurlijk is het een mooie gedachte en ik vroeg hem dan ook hoe Morcheeba hier als band dan beter is uitgekomen? Ross neemt een slok uit een glas waarin iets van groenten met water lijkt te zitten en steekt van wal: “We hebben met Morcheeba zo’n mooie tijd gehad de afgelopen 25 jaar, en we namen dat als een vanzelfsprekendheid aan. Nu is wel duidelijk dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend meer is.

Voor het eerst zijn we dit jaar uit ons vaste stramien gestapt van touren, album maken en weer touren. We hadden nu voor het eerst een langere periode van anderhalf jaar moeten nemen om na te denken over een nieuw album, en om het te maken. We hadden de luxe om tracks te ontdekken, op ons in te laten werken en om andere manieren uit te proberen. Ook hadden we meer tijd voor onze families. Quality time, zonder steeds op tour te zijn, heeft onszelf veranderd. Dat heeft erin geresulteerd dat we een veel beter album hebben kunnen maken. Die hele pandemie is aan de ene kant een vloek geweest, aan de andere kant een diamanten ring die ons ook veel goeds heeft gebracht. Ik durf zelfs te zeggen dat het afgelopen jaar het beste van mijn leven was, al was het verschrikkelijk voor de mensheid als geheel.”

Dat is nogal een ferm statement van de muzikant. Dan is terug naar het oude normaal waarschijnlijk ook iets dat jullie helemaal niet meer willen? “Nee inderdaad, dat zou zeker beter zijn. We waren eigenlijk uitgeput en dat hadden we niet in de gaten. Ik heb zeker geleerd meer tijd voor mezelf te nemen. Thuis tijd met de familie doorbrengen, gezond eten, mediteren, dat is erg belangrijk voor mij geworden.”

Vertel eens hoe deze ‘retraite’ het maken van jullie nieuwe album heeft beïnvloed. “Het maken van ‘Blackest Blue’ was compleet anders dan hoe we normaal te werk gaan inderdaad. Normaal werken we samen in een studio nadat we de demoversies hebben van onze tracks. Nu is echt wel 99% van het album opgenomen als een home recording. Gedwongen door de pandemie doen steeds meer bands dat. Ik werkte vanuit mijn thuisstudio en stuurde de demo’s naar Skye en de anderen. Iedereen creëerde zijn of haar eigen tracks erbij en daarna zijn we gaan mixen. Eigenlijk een heel goede manier om samen te werken, waardoor er ook meer aandacht voor detail is. Omdat alles digitaal gaat is zo’n opname qua productie en sound ook echt anders. Dat is ook wel goed te horen vind ikzelf. Ik ben trots op het nieuwe album. Het is een erg fijne en relaxte manier van werken, zonder mensen die achter je sop hun horloge staan te kijken of mensen die door een raam naar je staan te staren waardoor je alleen maar stress krijgt. Thuis werkt dat veel beter. Je stopt je kinderen in bed, en neemt nog wat gitaar op terwijl je vrouw je een goed glas rode wijn komt brengen. Dat heeft zeer zeker invloed op de muziek.’

‘Sulfur Soul’ is een nummer dat er op het album uitspringt. De sfeer, de muziek is totaal anders dan de rest van het album. Hoe is deze track tot stand gekomen? “Ik heb die eigenlijk helemaal zelf en alleen gemaakt. Iets meer dan een jaar geleden hebben we een groot aantal drum fills opgenomen in de studio, en daar ben ik mee gaan spelen, dat was mijn uitgangspunt voor deze track. De fluit, trompet, saxofoon en de bass zijn door een vriend van mijn opgenomen in Los Angeles. De rest heb ik hier in mijn eigen studio langzaam laagje voor laagje opgebouwd. Ik ben zelf een liefhebber van oude psychedelische gitaarmuziek. Als ik in de studio zit, stel ik me voor dat ik daar met zo’n band zit en dan gaat het vanzelf. Bands als Jefferson Airplane, Cream en Jimi Hendrix Experience zijn mijn favorieten. De track klinkt inderdaad lekker organisch, dat is goed gelukt. Ik ben het type muzikant dat in de studio iedereen gaat vertellen wat hij moet doen en wat hij niet moet doen, dus deze nieuwe manier van platen maken is perfect voor mij. Het enige nadeel is dat je alleen werkt. Ik had een prachtige gitaarsolo opgenomen, zat ik daar alleen met mijn knorrige kat. Geen applaus. Jammer wel.”

Gelukkig kunnen jullie vanaf de zomer weer live gaan spelen, zie je daarnaar uit? “Ja zeker. Eerst hebben we wat outdoor shows staan in Engeland na ons streaming concert op 5 juni. Daarna een korte tour in Spanje en Rusland, en ik hoop dat het daarna weer langzaamaan allemaal normaal wordt. Het streaming concert dat we opnamen in RAK studios wordt nu ge-edit. Dus als het wordt uitgezonden is het niet live, maar ik kan je garanderen dat we tijdens de opnamen alles live in één take hebben gespeeld. Ik kan niet wachten om weer op een podium te staan voor een publiek, die honger gaat nooit weg.”

Morcheeba, een band die als herboren uit de pandemie wil komen. Aan het nieuwe album zal het niet liggen, dat is meer dan goed. Als we dan in de toekomst niet meer eens per 3 maar eens per 4 jaar een nieuw Morcheeba-album krijgen, dat dan wel zo mooi is, dan is Ross Godfrey een nog tevredener mens.

Deel: