Vorig jaar zag Breda Barst zich genoodzaakt haar 25e editie uit te stellen naar 2021. Ook dit jaar gooit de pandemie roet in het eten. De organisatie kondigt vandaag aan de jubileumeditie te verplaatsen naar 17 en 18 september 2022.

De eerste editie van Breda Barst was op 24 juni 1995. De eerste drie, nog betaalde, edities vonden plaats op het terrein van de voormalige Chassé-kazerne. Nadat in 1998 het festival niet door kon gaan, omdat er volop gebouwd werd op het terrein en er nog geen nieuwe locatie was gevonden, verhuisde Breda Barst in 1999 naar het Valkenbergpark en werd het festival gratis toegankelijk. In 2002 groeide Breda Barst uit naar een tweedaags festival en sinds 2006 vindt het jaarlijks plaats in het derde weekend van september.

Breda Barst staat garant voor twee dagen vol pop, rock, metal, hiphop en dance. Normaliter komt in het Bredase stadspark Valkenberg een mooie mix van regionaal en lokaal talent en gevestigde artiesten samen. Daarnaast biedt Breda Barst ook theater, een gevarieerd aanbod van lekker eten, een gezellige markt en een speciaal programma voor kinderen onder de noemer ‘Mini Barst’. In 2022 vindt de 25ste editie van het festival plaats.

“We hadden goede hoop dat het festival dit jaar wel door zou kunnen gaan.”, aldus Breda Barst. “Echter is de toekomst nog te onzeker en het risico dat wij als stichting lopen te groot.” Het festival kan namelijk geen aanspraak maken op het landelijke garantiefonds, omdat dit niet van toepassing is op gratis toegankelijke evenementen. “Daarbij willen we onze 25e editie groots en met iedereen kunnen vieren. Op dit moment vinden wij het te onzeker of dit in september ook daadwerkelijk kan.”

Als het aan de organisatie ligt blijft het echter dit jaar niet stil in Breda op 18 en 19 september, de data waarop het festival gepland stond. “Vorig jaar hebben we als alternatief een online festival georganiseerd. Dit jaar willen we kijken of we toch iets met fysieke optredens kunnen doen, samen met partners in de stad.” De organisatie gaat de komende periode in gesprek met verschillende partijen om de mogelijkheden te onderzoeken. De feestelijke 25e editie laat in ieder geval nog een jaar extra op zich wachten.

Deel: