In 2008 was Portugal. The Man net iets meer dan twee jaar een band, surfend op de creatieve golf die ze vol te pakken hadden waren er op dat moment al een EP en 3 albums uit en hadden ze nog maar zo’n 500 shows gespeeld… (Alles is relatief?) De jonge band uit Alaska reed van stad naar stad, kocht grote zakken rijst om geld te besparen en waren vastberaden door te gaan. In plaats van even een broodnodige pauze nemen na de tour in 2008, nam de band de beslissing om hun live optreden op te nemen nu ze (voor hun gevoel) op een hoogtepunt zaten.

Portugal. The Man vond een zeldzaam juweeltje van een studio in een buitenwijk van Portland, schakelde een handvol vrienden in om te helpen bij het documenteren, waaonder Graham (Baclagon) Agcaolli en Jacob Portrait (die later bij Unknown Mortal Orchestra zou komen). Ze speelden hun volledige set een keer door – zonder re-takes of overdubs – alleen de band in zijn natuurlijke vorm. Een aantal weken na deze sessie gingen ze opnieuw de studio in en was het alweer tijd het volgende album (‘The Satanic Satanist’) op te nemen en belandde Oregon City Sessions op de plank.

“The first few years of PTM were whirlwind”, zegt zanger/gitarist John Gourley, “We didn’t have a place to live so we were pretty much either recording or touring. We were so wide-eyed coming out of Alaska that every day was an exciting new adventure. I think you can see it in our playing.”

Nu is de band ruim een ​​jaar van de weg af, verreweg de langste pauze sinds ze begonnen en de tijd lijkt precies goed, hét moment om de ‘Oregon City Sessions’ uit de archieven op te graven. Het is de eerste echte live plaat, onaangeroerd, onveranderd vanaf de dag dat het klaar was. Het is een tijdcapsule van een band die zijn weg vindt. Een momentopname van jong rauw talent voordat ze prijzen wonnen, voordat ze meer dan 6 miljoen volgers op Spotify vergaarden, voordat ze miljoenen platen verkochten, voordat ze de headline shows speelden op festivals, hier hoor je slechts een paar kinderen uit Alaska die de wereld rond willen reizen en muziek willen spelen.

De eerste single, ‘The Devil’ is nu uit.

Deel: