Spinvis is dit jaar de ambassadeur van Record Store Day. Voor de gelegenheid verschijnt er een 7 inch single op geel vinyl met drie nieuwe nummers van zijn hand. Deze single is deze dag gratis en exclusief verkrijgbaar voor de eerste 5.000 bezoekers die een Record Store Day release aanschaffen. Record Store Day wordt dit jaar gesplitst in twee RSD Drop data, zaterdag 12 juni en 17 juli en vindt plaats in honderd onafhankelijke platenzaken in Nederland.

Spinvis, de artiestennaam van Erik de Jong, is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de eigenzinnige en veelzijdige artiesten van het Nederlandse poplandschap. En het zal niemand verbazen: hij is een groot liefhebber van vinyl. “Ik weet niet anders. Ik ben opgegroeid met vinyl”, vertelt Spinvis lachend. “Het mooie is dat elke kras je eigenlijk dierbaar wordt. Het is jouw kras en die hoort bij jouw muziek.”

Wie de fysieke producten van Spinvis kent, weet ook dat er veel aandacht besteed wordt aan de vormgeving. ‘Trein, Vuur, Dageraad’ (2017) bevatte bijvoorbeeld tekeningen waarmee het uiterlijk van de hoes veranderd kan worden. Of het laatste album ‘7.6.9.6’, waarvan de luxe editie een fotoboek en vele extra’s kent.

Gratis 7 inch single

De eerste 5.000 bezoekers die tijdens de eerst RSD Drop op zaterdag 12 juni een aankoop doen in één van de deelnemende platenzaken, krijgen gratis de RSD-single van Spinvis op geel vinyl mee naar huis. “Dat is een EP met drie tracks en het heet ‘Sunon – Esperanto’ voor zon. Het is zomers en als je het vastpakt verbrand je je vingers bijna aan de zon! Dat leek mij een goed zomers cadeau omdat de RSD Drops dit jaar op 12 juni en 17 juli vallen.”

Utreg Punx

Spinvis neemt zijn taak als ambassadeur serieus. De lockdown verhindert hem op te treden, maar creatiever is hij des te meer. Hij is nauw betrokken geweest bij een bijzondere Record Store Day release: ‘Utreg Punx’. Onder zijn meeluisterend oor is door Buffel, Robbert Bleys en Jeroen Vedder (Plato Utrecht) een verzamelalbum samengesteld, met Utrechtse punk tussen 1978 en 1982. Bij de plaat zit een EP gevoegd met 4 covers, gemaakt door Spinvis.

Deel: