De Australische singer-songwriter Ry Cuming, beter bekend als RY X, brak in 2013 door met de single ‘Berlin’ en verkocht daarna overal ter wereld zalen uit. RY X heeft al in vele bijzondere grote zalen gespeeld waaronder de Notre Dame in Parijs en de Royal Albert Hall in Londen. Die laatste show, met het London Contemporary Orchestra, verscheen onlangs als live-album.

In 2018 speelde RY X eerder al uitverkochte shows in Paradiso en in 2018 nog in Carré Amsterdam, met The Amsterdam Chamber Orchestra. Ook stond de singer-songwriter op onder meer Best Kept Secret, Lowlands en Down The Rabbit Hole. De laatste show die hij in Nederland speelde was in oktober 2019, tijdens Amsterdam Dance Event.

RY X maakte twee studio albums getiteld ‘Dawn’ (2016) en ‘Unfurl’ (2019) die beiden uitstekende recensies kregen. Het geluid van RY X wordt vergeleken met onder meer James Blake, Sufjan Stevens en Bon Iver. Naast zijn solo-werk is RY X ook bekend van de elektronische zijprojecten Howling (met producer Frank Wiedemann) en The Acid (met Adam Freeland, Steve Nalepa en Jens Kuross).

De Australische singer-songwriter RY X komt in maart 2022 naar Nederland. Op woensdag 2 maart is hij te zien in het Concertgebouw Amsterdam, op donderdag 3 maart volgt een show in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Deel: