In maart zou jazzzanger Salvador Sobral, die furore maakte als eerste Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival, voor het eerst naar Nederland komen. Fans moeten door de Coronacrisis iets langer geduld hebben, maar vandaag werd bekend dat Salvador Sobral op 3 november 2021 alsnog een concert gaat geven in de Vooruit in Gent.

De wereldwijde pers kon niet meer lof geven na de onwaarschijnlijke winst van Sobral, met zijn ingetogen ‘Amar Pelos Dois’. Dat juist de kleine jazz-pop song de hoogste finalescore ooit van de bekende competitie opleverde werd door menig media “een overwinning voor de muziek” genoemd. Dit terwijl artsen de extraverte zanger adviseerden de finale aan zich voorbij te laten gaan.

Een zware hartaandoening kwelde Salvador Sobral op het moment van zijn deelname, waardoor zijn lichaam onder andere veel vocht vasthield; iets wat op de beelden goed terug te zien is. Na de finale volgde dan ook geen passende ereronde aan shows door Europa, maar verbleef Sobral ruim 6 maanden in het ziekenhuis wachtend op een harttransplantatie. Deze kreeg hij, waarna de operatie werd opgevolgd door een lange revalidatieperiode. Hij liet zich niet kennen, maar schreef over deze periode het album ‘Paris, Lisboa’ (Warner Music) dat in maart 2019 werd uitgebracht. Momenteel werkt Salvador Sobral aan zijn volgende album, dat in 2021 verwacht wordt.

Ondersteund door een drietal Portugese topmuzikanten, waaronder de geprezen jazzpianist Júlio Resende, kan Sobral inmiddels weer alles geven tijdens een beperkt aantal shows per tournee. Met een grote dosis humor en de nodige zelfspot staat het fantastische muzikantschap van de sympathieke zanger uit Lissabon en zijn band centraal.

Deel: