Een nieuw album in de bus is altijd lekker, en zeker het laatste nieuwe album van Demon Mine, ‘Feed the Land’, valt in die categorie. “Een apart album”, dat was het eerste dat in ons opkwam toen we het album beluisterden. Zeker als je een plaat opent met een nummer als ‘Strafe’. Het is een lekker nummer dat anders is dan anders en dat smaakte naar meer. De hoge verwachtingen die het nummer opwekte, legden de lat wel hoog. Gaat die verwachting worden waargemaakt?

Demon Mine maakt diep donkere ambient electro. ‘Feed the Land’ is een donker ambient album, wellicht donkerder dan je ooit gehoord hebt, met hier en daar een diep zwarte techno invloed. De muziek zou niet misstaan als soundtrack van de volgende film in de ‘The Blair Witch Project’-reeks. De muziek verdient daardoor nu eigenlijk al de cult status.

‘Feed the Land’ is een goed album, daar kunnen we wel meteen duidelijk over zijn. Het beste nummer naar mijn mening is ‘Domed’. Het is een zwaar nummer met een geluid dat stiekem toch wel blijft hangen. Maar ‘Feed the Land’ bevat gelukkig nog wel een paar andere nummers die pretentieus zijn.

Zoals ‘To the White Meat’, een apart nummer. Al was het niet al vanwege de aparte titel, het nummer klinkt alsof Demon Mine een flink aantal authentieke jaren ’80 sounds bijeen heeft geraakt om het nummer in elkaar te knutselen. En dat blijft wel hangen, maakt indruk. Het maakt van het album net iets anders. Maar goed, dat heeft de dark ambient artiest eigenlijk niet eens nodig. Dit is niet voor de massa, maar voor de liefhebber.

Staat er dan echt geen enkel nummer op het album dat slecht is? Als je een iets minder nummer zou moeten opnoemen zou je kunnen denken aan ‘Tet’, dat meer overkomt als een mix van alarmen en sirenes dan op een uitgebalanceerde track. Maar ook dat is niet eens echt een slecht nummer te noemen. Anders, maar niet slecht. ‘Feed the Land’ is gewoon een album met overwegend lekkere nummers. Demon Mine bewijst hiermee gewoon duidelijk een strak en indrukwekkend album af te kunnen leveren.

Demon Mine levert een over het algemeen lekker album af. Met topnummers als ‘To the White Meat’, ‘Domed’ en ‘Dust Monkey’ geeft de EDM-artiest ons iets moois. Of het een klassieker zal worden, moeten we echter nog maar afwachten, maar Demon Mine heeft zeer zeker iets moois afgeleverd. (7/10) (Lava Monster Records)

Deel: