Deze week liet Naaz weer van zich horen met de single ‘Mute Love’. Het is de eerste single sinds haar tweede EP ’the beautiful struggle’, waarmee ze door Europa toerde. Tijdens het toeren deed ze – door het missen van haar geliefden – inspiratie op voor ‘Mute Love’ en maakte de track tijdens de quarantaine af. Haar beste vriendin verhuisde naar Duitsland en dit deed haar beseffen dat echte vriendschappen sterk kunnen blijven zonder elkaar te hoeven zien.

De ballad is het startschot van haar eerste album dat later dit jaar zal verschijnen. Het gehele proces van het maken van een album zal de komende maanden door Naaz worden vastgelegd en gedeeld op haar instagram. In wekelijkse afleveringen van ‘How To Make An Album’ wil Naaz laten zien wat er komt kijken bij het maken van een album en hoe het artiestenleven écht is.

‘Mute Love’
Naaz: “Mute Love gaat over het missen van een dierbare – en dat dat ook een fijn gevoel met zich mee kan brengen. Om iemands liefde te voelen hoef je niet perse in elkaars nabijheid te zijn. Tijdens de quarantaine voelde het – door de afwezigheid van elkaar – soms alsof liefde gedempt was. Maar het tegenovergestelde bleek het geval: het gevoel werd juist groter. We don’t need our senses to sense that you love me. Ik schreef de tekst met mijn beste vriendin in gedachten toen ik aan het toeren was en haar lange tijd niet kon zien. De zinnen kregen nog meer betekenis toen ik me los wist te maken uit een situatie die ongezond voor mij was en me erg verdrietig maakte. Het hielp me herinneren waar liefde om hoort te gaan: liefde gaat niet om geven en nemen en bij elkaar aanwezig zijn, het gaat er simpelweg om dat je je weet dat iemand er (voor je) is, zelf wanneer je het niet kunt uiten, zelf wanneer het gemute is: dan is het nog steeds liefde.”

Over Naaz
Naaz (1998) is een van de meest sprankelende Nederlandse pop-ontdekkingen van het decennium. De Nederlands/Koerdische artiest groeit op in Rotterdam en breekt in 2017 op 19-jarige leeftijd door met single ‘Words’ en de in 2018 volgende EP ‘Bits Of Naaz’, die vol staat met haar zelfbenoemde ‘quirkpop’: Engelstalige, zeldzaam hoogstaande en ontwapenende popliedjes die ze zelf schrijft, zingt, produceert en opneemt en zich even lieflijk als genadeloos nestelen in de oorschelp. De EP blijkt een streamingskanon en bevat naast ‘Words’ meerdere hits als ‘Loving Love’ en ‘Up To Something’.

Daarna gaat het hard voor het multi-talent, dat ook internationaal wordt opgemerkt. Ze stond in het voorprogramma van Arcade Fire, Jessie J en Hayley Kiyoko, won twee Edisons (voor beste nieuwkomer en de clip van ‘Words’), werd genomineerd voor Dutch Best Act door MTV EMA, stond met haar band in de grote zaal van Paradiso en op verschillende Europese festivals en nam zang op voor een optreden van U2. Haar live-shows, waar liefde en inclusiviteit gevierd worden, slaan aan bij een trouw publiek. In 2019 verschijnt haar EP ‘the beautiful struggle’, die een nog persoonlijker muzikaal portret van Naaz weet te schetsen. In 2020 wint ze twee Music Move Europe Awards, in het leven geroepen ter viering van Europese diversiteit.

Deel: