De Utrechtse singer-songwriter Marten de Paepe is terug. En hoe: in zijn moerstaal. Ruim zes jaar na zijn laatste plaat brengt hij zondag 19 januari ‘Alles naar de stort’. Het is zijn vierde album in twaalf jaar tijd en naar eigen zeggen zijn beste. In elf muzikale miniatuurtjes, vrijwel allemaal korter dan drie minuten, bezingt hij zonder opsmuk het leven van alledag. De albumpresentatie is zondagmiddag 19 januari in Theater Aluin, Utrecht. Aansluitend is een theatertour met optredens in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Alles naar de stort
Op ‘Alles naar de stort’ houdt Marten de Paepe met veel plezier grote schoonmaak. De elf liedjes op de plaat kwamen tot stand na lang schaven en schrappen. Het resultaat klinkt fris, opgeruimd en vol ruimte. Als een schone lei. Minder is meer op ‘Alles naar de stort’. Marten stripte alle liedjes tijdens de opnames tot alleen tekst, zang en gitaar overbleef. Daarna kleedde hij ze waar nodig opnieuw aan met onder meer drums, toetsen, blazers en diverse elektronica.

Nieuw geluid
Op ‘Alles naar de stort’ gaat Marten de Paepe op zoek naar de kern van een liedje, en vindt zichzelf opnieuw uit. Marten noemt het de plaat “Die ik altijd al had willen maken.” Hij kiest in plaats van voor het grote, voor het kleine gebaar. Dit past bij zijn persoonlijke ontwikkeling: “De afgelopen jaren heb ik steeds minder het gevoel dat ik iets hoef te bewijzen. Ik probeer minder hard, en laat daardoor juist meer horen. Alles naar de stort voelt daarom als een definitieve stap naar de volwassenheid. Maar dat mag ook wel eens, na 37 jaar.”

Nederlandstalig
Marten de Paepe begon te werken aan ‘Alles naar de stort’ met de vraag: wat wil ik vertellen? En hoe doe ik dat zo luid en duidelijk mogelijk? De taal waarin hij dat het beste kon doen, was voor hem al snel duidelijk: Nederlands. Want welke taal is meer geschikt om iets werkelijk belangrijks en moois te zeggen dan je moerstaal, die je tot in alle finesses kent?

Liefdesplaat
In ‘Alles naar de stort’ bezingt Marten de Paepe ook de opkomst en neergang van een liefdesrelatie. Volgens Marten eindigt elke relatie vaak zoals die begint; door schoon schip te maken, het verleden schoon te bezemen en gewoon maar weer opnieuw te beginnen.

Wie is wie
Op ‘Alles naar de stort’ zijn te horen: Mischa Porte (drums), Jelte Heringa (toetsen), Marlon Penninkhof (diverse instrumenten), Johan Borger (elektrische gitaar), Mathijs Leeuwis (pedalsteel), Anna voor de Wind (klarinet) en Coen Hamelink (trompet). Het zijn stuk voor stuk ervaren muzikanten; ze speelden eerder met Pitou en Luwten (Mischa), Moss en Janne Schra (Jelte) en Kim Janssen en Black Oak (Marlon). Sebastiaan van Bijlevelt van Galloway Studio in Nijmegen gaf ‘Alles naar de stort’ vleugels met zijn voorstel om alle liedjes letterlijk een paar toontjes lager te zingen, en maakte de eerste opnames. Martijn Groeneveld rondde de plaat af in de Utrechtse Mailmen Studio.

Alles naar de stort theatertour
zondag 19 januari: Theater Aluin, Utrecht
zondag 26 januari: SIN, NDSM-werf, Amsterdam
vrijdag 14 februari: Theater VIER, Nijmegen
zondag 22 maart: Studio de Bakkerij, Rotterdam

Deel: