Afgelopen zaterdag vond de zesde editie van Birdfest plaats in de Bird in Rotterdam. Birdfest is een kleinschalig festival op het gebied van Jazz, Soul en Hiphop. Op het programma stonden verschillende live acts en DJ’s. Hiermee wilde Bird een totaalervaring brengen waarbij  dag en nacht naadloos in elkaar over konden vloeien. Het festival was uitverkocht, waaruit bleek dat er voldoende animo voor dit concept was.

Alfa Mist stond vlak voor head-liner Black Pumas gepland. Alfa Mist is een toetsenist/rapper die opgroeide in Oost-Londen. Hij begon zijn carrière als producer. Tijdens zijn show kwam niet goed uit de verf dat hij de front-man is. Het geluid van zijn toetsen diende als achtergrond voor de solo’s van de tenorsax en gitaar, maar werd overstemd door de strakke droge beats van de drummer. De show kabbelde voort zonder echte hoogtepunten. Het zat muzikaal goed in elkaar, maar bracht het publiek niet in extase.

Degenen die het publiek wel in extase brachten waren de Black Pumas. Uit de reacties van het publiek kon je opmaken dat velen speciaal voor deze act naar Rotterdam af waren gereisd. De zanger Eric Burton kreeg veel bijval van de aanwezigen toen hij vroeg wie de show meer dan drie keer hadden gezien. De teksten werden luidkeels mee gezongen.

Bij het zien van de show werd duidelijk waarom zij een vaste fan schare hebben. De energie spatte van het podium af. Burtons stem heeft het typische warme Soulgeluid, dat perfect ondersteund werd door zijn twee achtergrond zangeressen. Ze brachten een wervelende show doordrenkt van soul, rock, hiphop en funk.  Dit alles samen met het spacy geluid van de synthesizer en de rockende gitaarpartijen zorgden ervoor dat de zaal ontplofte.

Toen de show van de Black Pumas af was gelopen verliet een aantal van de aanwezigen het festival om plaats te maken  voor ander publiek. Er waren dan ook aparte nachttickets verkrijgbaar Aangezien er na de Black Pumas alleen nog maar Oscar Jerome als live act gepland stond leek dit publiek meer zin te hebben in muziek gebracht door DJ’s. Er werd volop gedanst op de tunes die zij brachten. Zo bleek de mix van live en club een gouden combinatie te zijn.

 

Foto’s (C) Mira van der Hagen

Deel: