De 3JS, een naam die iedereen in Nederland wel kent. In 2007 braken ze door met hun debuutalbum ‘Watermensen’. Afgelopen zomer kondigden de heren hun clubtour aan die uit twaalf optredens bestaat. Hiermee gooiden ze na 10 jaar aan theaterconcerten het roer om; Naar eigen zeggen waren ze hier ook echt aan toe. “Gewoon lekker spelen, niet teveel gezever, drankje halen bij de bar wanneer je wilt en vooral keihard spelen”, aldus Jan Dulles. In Eindhoven (De Effenaar) ervaarden we het goede van twee werelden.

De kleine zaal was niet helemaal gevuld, maar er hing een gemoedelijke sfeer. Moeders met dochters, gezinnen met schoolgaande kinderen, geliefden en vriendengroepen. De sfeer van een theater, maar wel met het drankje in de hand en dansen hoe en wanneer je wilt. Nog een grote, niet te missen verandering is de formatie van de 3JS. In april dit jaar werd er aangekondigd dat Jan de Witte, die vanaf 2013 deelnam, per direct uit de band stapte. Zijn plaats is ingenomen door de 27-jarige Robin Kuller. Die zo te horen en te zien zijn plekje wel heeft gevonden tussen Jan en Jaap en vormen samen een heerlijk drie-eenheid.

Stuk voor stuk werden in de Effenaar de hits ten gehore gebracht, zoals ‘Watermensen’, ‘Je vecht nooit alleen’, ‘Geloven in het leven’ en ‘Bij hoog en laag’. De onverwachte nieuwe single, ‘De Toekomst’, ontbrak niet in de setlist. Onverwachts, want er stond in eerste instantie een ander nummer op de planning. Hier was de hele zomer hard aan gewerkt en het nummer had ook een lekker zomerse beat. Totdat het augustus werd en de eerste regenbuien in Nederland naar beneden kwamen en het daarna eigenlijk niet meer is gestopt met regenen. De heren vonden het geen goed idee om het zomerse nummer ‘Dansen tot het over is’ als single uit te brengen en zo werd ‘De Toekomst’ naar voren geschoven.

Het grote hoogtepunt van de avond was toch wel de enorm lange zuivere uithaal van maar liefst 27 seconden tijdens de hit ‘Hou van mij’. Halverwege begon het publiek te joelen en te applaudisseren en Dulles ging maar door en door. Deze ‘noodkreet’ deed je haast vergeten te ademen en dan heb je door dat je niet zomaar naar een groepje uit Volendam aan het luisteren bent, maar naar één met 17 jaar ervaring. De 3JS zijn misschien niet bij iedereen favoriet, maar sfeer en emotie overbrengen kunnen ze als geen ander.

Foto’s (c) Wouter van Noort

Deel: