Een optreden dat op het ene moment gevoelig en op het andere moment energiek was vulde één van de laatste zomeravonden van het jaar in het intieme Goffert Openluchttheater in Nijmegen. Voorprogramma Freez, een vurig publiek, de sympathieke Typhoon en zijn energieke dance moves maakten 30 augustus een relaxte avond vol met passie en oer-Nederlandse gezelligheid.

Het begon goed. Typhoon, echte naam Glenn de Randamie, betrad in zijn eentje het podium en zong de eerste tonen van Nat King Cole’s ‘Nature Boy,’ om vervolgens onderbroken te worden door luid gejubel van de dichtbijzijnde NEC-wedstrijd. De icebreaker zette de sfeer en de toon van het concert , en na het solo zingen van ‘Nature Boy’ kwam de rest van de band langzamerhand ook het podium op.

Freez

Typhoon was niet de enige zanger in het Goffert die avond. Met een vergelijkbare humor als die van Typhoon was Freez het voorprogramma. Al springend over het podium zei hij tussen de teksten door wat ze in Fristi stoppen en zong hij openhartige liederen geschreven voor zijn zoon. Ook het publiek was in volle swing, en nam de rol van achtergrondkoor die Typhoon hen toebedeelde serieus. Het koor vanuit het publiek speelde in op de zanger, vals zingend en al. De zanger moedigde hen aan door ze toe te spreken met “als je kan zingen, zing dan mee”, en als je niet kan zingen, zing dan nog harder en valser mee,”. Het hield niet op bij zingen. Na een aantal moedige individuele dansers tussen het zittende publiek, barstte het  uiteindelijk helemaal los. Trouw aan de Surinaamse traditie “als iemand danst, dansen we allemaal,” liepen de banken leeg en stroomde het in de pit vol. Al springend, bewegend, en biertjes wegtikkend ging het publiek los op de beat van de nummers van de zanger.

Typhoon

Alhoewel het niet viel af te leiden aan het optreden hebben Freez en Typhoon  een moeilijk jaar achter de rug. Beide rappers waren een tijd overspannen. Muziek bracht hen weer terug naar het podium met de Veranda Sessies van de ‘Zandloper’-zanger. De mannen praatten openhartig over de donkere plekken in hun leven, de inspiratie die deze hebben gecreëerd voor de muziek die ze nu schrijven, en dat ze nu in hogere stand  kunnen zingen. Typhoon was overduidelijk blij om weer terug te zijn op de bühne. Kushandjes werden aan de lopende band gegeven naar het wild dansende en vals meeblèrende publiek. De rapper kon het ook niet laten om zelf de menigte in te duiken, mee te dansen en een fan te knuffelen die van hem hield.  Tot haar grote geluk mocht ze een andere fan het podium op nemen voor ‘Hemel Valt.’ ‘Surfen’ werd al surfend vanaf het podium gezongen, en lyrics als ‘niet elke bil is een bruid’ duidde erop dat de rapper puur zichzelf was op deze zwoele zomeravond.

Veranda Sessies

Dat Typhoon heeft besloten door te gaan met muziek ondanks zijn overspannenheid kan met vreugde gevierd worden. De Veranda Sessies bieden een emotionele intimiteit met een scherpe rand van zwetende, dansende passie. Met het brengen van pure zangmomenten en energieke dansnummers hopen we dat Typhoon blijft zingen tot hij zijn laatste rustplaats ziet.

Foto’s (c) Constance van Rheenen / Maxazine

Deel: