Na een langdurige afwezigheid en enorme veranderingen in haar leven is Isobel Campbell terug met een nieuw album. ‘There Is No Other’ verschijnt op 31 januari 2020 via Cooking Vinyl en bevat dertien nummers die een wijd melodisch spectrum bestrijken met subtiele en verleidelijke arrangementen en stemmingen. Van intens tot mysterieus tot onbevangen. Alles samengehouden door haar prachtige en zo karateristieke zachte stem. Daarnaast heeft Isobel Campbell de video voor de lead track ‘Ant Life’ gedeeld en haar Europese tournee aangekondigd die haar op 9 februari 2020 naar Het Zonnehuis in Amsterdam brengt.

“One word I had in mind for this record was ‘psychedelic”, vertelt Campbell. “A dreamy, otherworldly feel.” Neem de sluimerende folk-pop van ‘Ant Life’ met de woozy synths en metronomische pulse of de tweede single ‘Hey World’, een zijdezacht southern-soul nummer dat opbouwt naar een gospelachtige climax. Onbewust of anderszins staat elk nummer voor de verschillende wegen die ze de afgelopen jaren heeft bewandeld, de wendingen, de verschillende gedaantes die ze aannam en de samenwerkingen. ‘There Is No Other’ is een erg volwassen album, een album over een leven dat is geleefd. Ze is dan ook geen 19-jarige naïeveling meer. Dat was de leeftijd waarop we voor het eerst met Isobel Campbell kennismaakte als lid van Belle & Sebastian. Onder de noemer The Gentle Waves ging ze in 1999 solo en bracht daarna onder haar eigen naam twee droom-folk albums uit. Dat is alweer veertien jaar geleden en Campbell is in de periode 2006-2010 vooral bekend geworden door de drie albums die ze maakte met Mark Lanegan.

Isobel Campbell verhuisde van Glasgow naar Los Angeles, trouwde met studio-engineer Chris Szczech en begon aan ‘There Is No Other’. Ze wilde haar lot in eigen hand nemen, maar ondervond daarbij veel weerstand en was verwikkeld in juridisch gesteggel met haar oude label. Een nieuwe deal in 2014 betekende een nieuw begin en de start van een nieuw avontuur. Campbell en Szczech reisden met hun twee honden meerdere malen kriskras door Amerika en namen op verschillende locaties nummers op. In een verzekeringskantoor in Syracuse, een houten hut in de Catskills en de Mant Studios in L.A. Vaak met zijn tweeën, maar soms ook met vrienden zoals gitarist Jim McCulloch (Soup Dragons), keyboardist Dave McGowan (Teenage Fanclub), Elijah Thomson (Father John Misty, Everest) en multi-instrumentalist Nina Violet (Willy Mason, Evan Dando, Marissa Nadler). Maar toen haar label plotseling werd opgeheven, kostte het haar weer een jaar voordat ze de rechten terugkreeg en weer een jaar nadat ze bij Cooking Vinyl tekende en alle juridische zaken waren geregeld.

Maar hier is het album dan eindelijk. Met een titel ontleend aan een oude Maya groet die ze ontdekte nadat ze de kunst van de meditatie had omarmd. Een aantal andere tracks liggen in het verlengde van de albumtitel zoals ‘Rainbow’, een dromerige bossa nova met krakende elektro-ritmes, het fragiele ‘Just For Today’, geïnspireerd op de vijf regels van de Japanse Reiki, en het soulvolle countrynummer ‘The Heart Of It All’. Maar op ‘There Is No Other’ zingt ze ook over haar nieuwe thuisland Amerika. Het bitterzoete intro ‘City Of Angels’ bijvoorbeeld en ‘Boulevard’, haar reactie op het grote verschil tussen arm en rijk in ‘L.A.’ en ‘Ant Life’ over het hectische leven in de Amerikaanse steden. Gelukkig doet Amerika haar ook goed, zoals terug is te horen op ‘Counting Fireflies’ en ‘Runnin’ Down A Dream’, een cover van Tom Petty. En tot slot is er dan ‘Below Zero’, muzikaal teder zoals alle nummers op ‘There Is No Other’, maar wel met een venijnige tekst.

Deel: