Gent staat deze juli weer in het kader van jazz. Het gevestigde Gent Jazz Festival neemt de Bijloke tussen 29 juni en 8 juli over. Het zelfbenoemde ‘rebel jazz festival’ keert dit jaar terug met een bombastische line-up, verspreid over een zomerse week in de idyllische Belgische stad.

Het beroemde festival begon in 2002, onder de naam Blue Note Festival. Na een naamwisseling in 2006 naar Blue Note Records Festival groeide het week-lange jazz event in 2008 uit tot Gent Jazz Festival. Door de jaren heen zijn het diverse programma en de staande kwaliteit typerend geworden voor GJF. Vorige jaren stonden Tom Jones, Selah Sue, D’Angelo, Angus & Julia Stone, The Roots, BB King, Toots Thielemans, Bobby Womack en Grace Jones al swingend op de verschillende podia. De artiesten zijn overduidelijk ook geliefd door het festival, met meerdere terugkerende muzikanten. Dit jaar staan Jamie Cullum (30/06) en Gregory Porter (07/07) ook weer in het programma.

Bijloke: de historische site van dit jaar’s Gent Jazz Festival, staat bekend om zijn inspirerende combinatie van muziekstijlen. Op deze unieke locatie kunnen bezoekers tussen de verschillende podia kiezen. Samen met het main stage voor de headliners is er een garden stage gebouwd voor de kleinere bands en solo-artiesten. Als zekere sfeermaker is de Bijloke de perfecte locatie voor een buitengewone ervaring.

Niet alleen de locatie, ook het programma voor 2019 is veelbelovend. De zaterdag (29/06) verwelkomt Yann Tiersen op het podium. Wereldberoemd door zijn composities voor Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, heeft Tiersen zijn naam gevestigd als muzikant en composer. Allesbehalve een traditionele pianist, Yann Tiersen’s muzikale capaciteit neemt de luisteraar mee van piano ballads als ‘Pern’ en rock-geïnspireerde ‘A Midsummer Evening.’ Het nieuwe album ‘All’ komt zeker ook voorbij in zijn GJF set.

Jamie Cullum is op 30 juni ook weer aanwezig. De jazz/pop singer-songwriter is al lang bekend in de muziek wereld. Fans van zijn eerdere werk hopen op een ode aan ‘Catching Tales’ en ‘Twentysomething,’ toch mag ook het nieuwe album ‘Taller’ niet ontbreken aan deze jaar’s set op het main stage.

Gregory Porter neemt het main stage op de zondag (07/07) over. Met een zuivere stem, een liefde voor Nat King Cole en songs als ‘Hey Laura’ en ‘Holding On’ kan het publiek een onvergelijkelijk optreden verwachten.

Het festival wordt op 8 juli ondergedompeld in Britse muziek door headliner Sting. De alien belooft songs te zingen van zijn solocarrière evenals van zijn tijd in The Police. Een optreden dat maar weinig aankondiging nodig heeft, en zeker een om naar uit te kijken.

Wie nog niet zeker is na deze indrukwekkende line-up kan zich altijd laten overtuigen door de menigte van muzikanten die het garden stage overnemen. Liever een rustige belevenis? Kijk dan uit voor de jazz lunches; een onmisbare ervaring.

Deel: