ParkCity Live lijkt elk jaar eerder uitverkocht te zijn dan het jaar daarvoor. De populariteit groeit en dat is ook te zien bij het betreden van het Bekkerveld in Heerlen. Naast het park werden inmiddels ook de straten gebruikt om alles te faciliteren. Gezien de hitte waren er extra schaduwplekken gecreëerd. De plekken onder de bomen werden direct geclaimd door de eerste bezoekers. Om de hoeveelheid mensen te kunnen herbergen (in de schaduw), was de perstent verdwenen en is het hoofdpodium een stuk opgehoogd. De betaalde wc’s van vorig jaar waren verdwenen, waardoor er ook ruimte gewonnen was.

Om 12.30 uur opende de winnaar van de bandwedstrijd “We aar bek 2019”, zoals hoort bij een traditie, het festival. In de Circus Lex tent speelde Baltus & Co heerlijke golden oldies vergezeld van enkele eigen (Limburgse) nummers. De zon klom ondertussen naar een stralend hoogtepunt.

De hitte werd door velen getrotseerd om los te gaan op de psychedelische klanken van het Limburgse rockmonster DeWolff. Aangezien de broertjes v.d. Poel geboren zijn in Heerlen, mag hier zeker gesproken worden van een thuiswedstrijd. Dit thuisgevoel resulteerde in het delen van een aantal fun facts door Pablo die in de Story niet zou misstaan. Daar waar vroeger de band nog wel eens opging in hun eigen muziek en bijna in trance verzonken was in hun eigen wereld, werd er vandaag meerdere malen contact gezocht met het publiek dat hier enthousiast op reageerde.

Later in de middag speelde Fischer-Z met, zoals ze het zelf aankondigden, een paar sunshine songs. Inmiddels was het in de Dance Area één massa van bezwete T-shirts en ontblote bovenlijven. De extra ventilatoren konden het nauwelijks aan. Naast de basknop werd ook de aan- en uitschakelaar van het confettikanon veelvuldig gevonden. Achterin in het park onder de bomen en op de houten banken genoten vele gasten van de “verkoeling’” en het het overig entertainment. Want naast de Mainstage, de Dance Stage en de Circus Lex tent was er volop straattheater in het park te aanschouwen.

Het einde van de middag was voor Boef. De jeugd, massaal naar voren toegestroomd, ging los op de beats. De teksten werden woordelijk meegezongen, zelfs door de allerkleinsten. Dit mocht de pakweg 6-jarige, mijn kleine grote vriend aldus Boef, bewijzen door samen met de rapper het podium te delen. Hij stal daarmee de show.

Minder compact, maar niet minder gezellig, was het vervolgens bij De Dijk. De setlist bestond uit alleen maar oude hits. Dit klinkt oubollig, maar met een swingende Huub v.d. Lubbe aan het roer een heerlijk optreden met wat je van De Dijk wil horen. Het samenspel van gitaar en saxofoon was opzwepend en de band klonk, ondanks het hoge gehalte aan grijze bakkebaarden, nog altijd jong en fris. Ze hadden het ondanks de warmte duidelijk naar hun zin. “We komen hier wonen”, aldus de uitgelaten zanger.

De kinderen hadden wat minder interesse in dit optreden en vermaakten zich prima in de Kids Corner met boom klimmen, schminken, knutselen of muziek maken.

Hoe toepasselijk is het als de zon oranje kleurt als het bericht binnenkomt dat onze Leeuwinnen met voetbal gewonnen hadden. Langzaam verdween de ergste hitte en werd het tijd voor festivallieveling Ilse DeLange. Het veld stond weer volgepakt en de festivalgangers genoten van de prachtige muziek en het zachte briesje dat zo af en toe opstak.

De aanzet tot het slotstuk werd gegeven door Di-rect. De opzwepende muziek zette het publiek als vanouds in beweging. Frontman Marcel manoeuvreerde zich zoals we van ‘m gewend zijn over het podium. Al met al een show zoals we Di-rect de huidige tijd kennen.

Burgemeester van Heerlen Emiel Roemer is zelf groot metalliefhebber en had daarom de eer om een van zijn favoriete bands aan te mogen kondigen, namelijk Within Temptation. Daar waar het de hele dag rustig bleef in decor, licht, laser en vuur werden bij de afsluiting alle registers opengetrokken. Ondanks de dampende en ronkende dieselmotor was er toch even tijd om de jarige diehard vooraan bij het podium met een door het hele publiek gescandeerd “hoera” te laten feliciteren. De meeslepende en bombastische live act met powervrouw Sharon was een waardige afsluiter van de eerste dag.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort / Maxazine

Deel: