De Amerikaanse staat Texas is een paradijs voor liefhebbers van americana, blues, (alt)country, en singer/-songwriters. Speciaal om die reden bezocht Maxazine medewerker René Hoeflaak de Texaanse steden Houston, San Antonio en Austin, de ´live music capital of the world´. Zijn eerste muzikale reisverslag gaat over Mucky Duck in Houston, een van de meest legendarische live music bars van Houston.

Mijn reis begon in de miljoenenstad Houston, tien uur vliegen (met the Dreamliner) vanaf Amsterdam. Ik verbleef in een hotel in Downtown Houston, een gebied dat in het weekend veel weg heeft van een verlaten spookstad. Met verlaten straten, kantoren, torens en vooral veel parkeergarages en parkeerterreinen en waar je zo nu en dan werd aangesproken door een dakloze zwerver.

Upper Kirby
Voor wie zich geen auto kan permitteren zijn er drie moderne metrolijnen (rood, groen en paars) met keurig nette, stille metrowagons die je voor 1 dollar 25 en om de gemiddeld tien minuten in alle richtingen naar gebieden en wijken buiten het stadscentrum brengen. Zoals met de rode lijn en aansluitend een overstap op bus 25 in de richting van Mucky Duck, mijn eerste ´muzikale´ bestemming in Houston.

McConigels Mucky Duck
Want in die wijk ligt McConigels Mucky Duck, een van de meest legendarische live musicbars van Houston en Texas. En wellicht ook Amerika. Want de bar staat in vele top 10/20/50 ´best venues in USA´ lijstjes.

Vrijwel iedere (Texaanse) artiest in het bovengenoemde genre heeft wel een keer op het podium gestaan in Mucky Duck, dat haar deuren opende op 1 juni 1990. Mucky Duck ligt aan de Norfolk Street, een beetje achteraf straatje in de wijk Upper Kirby en heeft aan de buitenkant meer weg van een soort van wijkgebouw. Met buiten McGonigels, een gezellig terras waar heerlijk toeven is tijdens de zwoele Texaanse avonden en binnen een intiem restaurant, bar en podium met vrijwel dagelijks optredens.

Rusty Andrews
Optredens die nog altijd worden ingeboekt en geprogrammeerd door Mucky Duck oprichter en baas Rusty Andrews zelf. Hij kent alle artiesten dan ook hoogstpersoonlijk. Op mijn vraag naar zijn favoriete artiest of genre antwoordt hij dan ook diplomatiek ‘I love all of them’. Een antwoord waar veel voor is te zeggen.

Shifts en dineren
De programmering is dus doorgaans in het americana, blues, indierock, altcountry genre. Soms akoestisch, solo of met een band. En regelmatig in shifts met daarbij voor bezoekers de keuze in ´standing´ of ´seats´. Ofwel met of zonder de mogelijkheid tot dineren. Maar dat laatste kan dus ook na of voor het optreden op het sfeervolle McGonigels terras.

Guy Forsyth
Een artiest die regelmatig optreedt in Mucky Duck is gitarist, zanger, en mondharmonicanist Guy Forsyth, zo ook op ‘mijn’ Mucky Duck avond. Ik viel met de spreekwoordelijke neus in de boter. In shift 2. Want Forsyth speelt en vertegenwoordigt zo’n beetje alle genres en muziekstijlen waarmee Mucky Duck (25 werknemers) zich al jaren onderscheidt en is met zijn wervelende, opzwepende, interactieve en energieke live shows een van de bekendste artiesten in het Texaanse clubcircuit en ver daarbuiten.

Van Kansas naar Austin
Guy Forsyth reisde in januari 1990 op 22 jarige leeftijd van Kansas naar Austin om zijn muzikale geluk te beproeven. En daar is hij in geslaagd. Niet alleen op het podium maar ook op plaat. Met diverse (begeleiding)bands en in diverse genres. Van rauwe blues, folk, rock’n roll, gospel, country en americana tot vette blues en regelmatig – zoals tijdens het optreden in Mucky Duck- vergezeld door zijn vrouw zangeres en gitariste Jeska Forsyth, voormalig eigenares van een Blues club in San Angelo. Guy Forsyth treedt in september 2019 op in Nederland. Onder meer in de TivolVredenburg locatie Cloud Nine in Utrecht. Even anders dan in Mucky Duck, een optreden zonder diner.

Good food and Music
En dat bracht mij op de vraag of Mucky Duck nu een restaurant is met podium of andersom. Voor die vraag richtte ik mij wederom tot de 70-jarige Mucky Duck eigenaar Rusty Andrews. “Wel eigenlijk is het beiden. Maar het oorspronkelijke idee was om een gezellig, sfeervol en goed restaurant te beginnen met een podium. Want Mucky Duck staat nog altijd voor Good Food and Music”.

Foto’s (c) René Hoeflaak

Deel: