The Gathering is terug! Na vier jaar laat de band weer van zich horen en vieren ze in 2019 hun 30e verjaardag met een speciale set genaamd ‘Auto-reverse’. De band zal oudere nummers, maar ook recent materiaal, de wat langere epische tracks van hun oevre in een vernieuwd jasje steken en spelen.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in 1992 treedt The Gathering tot de metalscene met ‘Always’, een recht voor zijn raap death metalalbum. Sinds de komst van Anneke van Giersbergen evolueert het geluid van de band steeds meer naar symphonische rock en progressieve rock. Met de stilistische verandering, groeit hun bekendheid in binnen- en buitenland; uitverkochte tours in de VS, Zuid-Amerika en Europa blijven niet lang uit. In 2007 draagt Van Giersbergen na twaalf jaar en zeven studioalbums de vocalen over aan Silje Wergeland, en in 2014 kondigt de band hun hiaat aan. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan: in 2018 ontwaakt de band met shows in Nederland, Bulgarije en Griekenland, om zich voor te bereiden op hun 30-jarig bestaan.

Als support nemen ze Golden Caves mee. Golden Caves geldt als een van de meest veelbelovende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Progressieve Rock. Een dynamische mix van ProgRock met alternatieve invloeden en hier en daar een aanstekelijk poprandje kenmerkt de muziek van Golden Caves. Met als sterke toegevoegde waarde de prachtige zang van de stralende frontvrouw Romy Ouwerkerk.

Het Rotterdamse vijftal was in 2018 als enige Nederlandse band genomineerd in de categorie ‘Limelight’ (Grootste Talent) van de prestigieuze Progressive Music Awards in de UK. Het vooraanstaande Engelse magazine ‘PROG’ noemt Golden Caves zelfs ‘a revelation (…) the future of prog rock’. Met het volwassen debuutalbum ‘Collision’ oogst Golden Caves lof in binnen- én buitenland. Dit resulteerde inmiddels in optredens op bekende festivals als Progdreams (De Boerderij) en ProgPower Europe. Ook toerde de band in de UK, met als hoogtepunt de eervolle uitnodiging om te spelen op Summer’s End, het oudste Progressieve Rock festival van Engeland.

The Gathering komt op zaterdag 5 oktober 2019 naar de Boerderij in Zoetermeer.

Deel: