De Nederlandse formatie Tristan bestaat vijf jaar en dat viert ze met de release van hun eveneens vijfde album ‘The Spice of Five’. Diepgeworteld in de acidjazz, de Britse muziekstroming die hoogtijdagen vierde eind jaren 80 en de jaren 90, borduurt Tristan verder op dit geluid. De band legt in haar bewerking de nadruk op funk, soul en fusion en laat daarbij duidelijk de invloed van inspiratiebronnen als Incognito en Brand New Heavies horen. Toch klinkt Tristan fris en actueel.

Het geesteskind van de veelzijdige toetsenist Coen Molenaar (Jan Akkerman en Conrad Miller Group) barst van de originele composities vol pakkende melodieën en geraffineerde hooks. Bovendien blinkt dit gezelschap uit in daverend muzikaal vakmanschap. In tegenstelling tot hun eerste albums heeft Tristan de blazerssectie thuisgelaten. Maar ook zonder koper valt direct op hoe sterk en krachtig deze basisunit functioneert. Molenaars gevarieerde achtergrond vloeit rijkelijk door zijn virtuoze toetsenspel, terwijl gitarist Guy Nikkels gestileerde slagpartijen en snerpende soli afwisselt. Evelyn Kallansee is het zonnetje van de band met haar warme soulvolle stem waar het plezier van af straalt. Tel daarbij op het snedige basspel van Frans Vollink, de lenige drumpartijen van Sebastiaan Cornelissen en je hebt de ingrediënten voor een pittig kwintet.

Vanaf de bruisende opener ‘Hands Up’ uit het dozijn albumtracks, zit de vaart erin. Slechts in het prachtige door Kallansee gezongen ‘Where Do We Go From Here’ en het instrumentale ‘Travel’ kan de luisteraar even op adem komen na de opgewekte grooves. Hoewel acidjazz nog steeds wordt gemaakt, kun je met gemak zeggen dat Tristan koploper van het genre had kunnen zijn. Niet voor niks geniet de band bekendheid in Engeland en ondertussen treedt de groep ook op in landen als Japan, Indonesië, Duitsland en Polen. Waar je bij het omgaan met vijfkruidenpoeder voorzichtig moet zijn omdat het vrij dominant van smaak is, kun je van Tristans ‘The Spice Of Five’ niet genoeg
gebruiken. Een verslavende smaakmaker waar je alleen maar positieve energie van krijgt! (9/10) (Isolde Records)

Deel: