Pianist Frank Carlberg en saxofonist Noah Preminger sloegen de handen ineen en brachten eind januari hun debuutalbum ‘Whispers And Cries’ uit via Red Piano Records. De van oorsprong Finse pianist Frank Carlberg is geen onbekende binnen de New Yorkse Jazz community. Met The Frank Carlberg Big Band en natuurlijk The Frank Carlberg Quintet verwierf hij natuurlijk een wereldstatus.

De in Brooklyn geboren saxofonist Noah Preminger is pas 32 jaar en studeerde samen met saxofonist Dave Liebman op de middelbare school. Vervolgens verdiende Preminger zijn voetsporen bij o.a. Billy Hart, Dave Holland en Fred Hersch. Sinds 2011 vormt Noah Preminger een kwartet samen met pianist Frank Kimbrough, drummer Matt Wilson en bassist John Hérbert.

En nu zijn de heren met elkaar een muzikale kruisbestuiving aangegaan en ‘Whispers and Cries’ is daarvan het resultaat. Echter vind ik het resultaat niet altijd even geslaagd. Het pianospel van Frank Carlberg klinkt hier en daar iets eentonig en mist regelmatig de aansluiting met de saxofoonsound van Noah Preminger. Dit is eigenlijk al direct te horen op de opener ‘Someone To Watch Over Me’.

Uitstekende tracks zijn ‘Reflections’, ‘The Meaning of The Blues’, ‘These Foolish Things’ die nog enigszins een relaxte sfeer weten neer te zetten. ‘The Meaning of The Blues’ kent een prima saxofoonsolo als intro en de pianosound is hierbij subtiel op de achtergrond aanwezig. Geinig is de uitvoering van ‘These Foolish Things’, waarbij je zelfs zonder tekst deze jazzklassieker al kunt herkennen. Maar met ‘Try A Little Tenderness’ gaat de saxofoonsound nogal eentonig klinken. En op ‘Aura Lee’ verveelt de eentonigheid van de piano eveneens.

Beide heren zijn afzonderlijk van elkaar topmuzikanten, maar samen is er niet op alle tracks een duidelijke klik. Hier en daar verdwijnt de interactie tussen de instrumenten en klinkt de sound te rechtlijnig en eentonig. Een redelijk album voor de liefhebber, maar ook eentje die je niet regelmatig uit je cd-rek zal pakken. (6/10) (Red Piano Records)

Deel: