Graham Bonnet brak in de jaren ’60 door met de hit ‘Only One Woman’. Hij zong het nummer samen met zijn neef Trevor Gordon. Ze vormden samen het duo The Marbles. Later werd hij aan de hand van ex-Deep Purple gitarist Ritchie Blackmore de hardrock wereld ingeleid. Met Blackmore’s band Rainbow nam hij in 1979 het album ‘Down To Earth’ op. Met Rainbow scoorde hij ook de hitsingles ‘Since You Been Gone’ en ‘All Night Long’.

Na Rainbow volgde een kort verblijf in The Michael Schenker Group. Daarna begon Bonnet zijn eigen band Alcatrazz waarin nieuwe gitaarhelden als Yngwie Malmsteen en Steve Vai doorbraken. Na het uiteenvallen van Alcatrazz in 1986 bleef Bonnet samenwerken met vele gitaarhelden zoals Bob Kulick, Chris Impellitteri, Ian Ashley Hersey, Taz Taylor en Dario Mollo.

In 2006 probeerde hij het weer met Alcatrazz. Deze keer met gitarist Howie Simon. Na een paar jaar ploeteren in de marge ging hij zo’n vijf jaar geleden verder met de Graham Bonnet Band. De zanger met de krachtige stem is de laatste jaren een erg druk baasje. Zo is hij onderdeel van het Michael Schenker Fest waarmee hij een half jaar geleden nog te bewonderen was in de Amsterdamse Melkweg. Naast zijn vorig jaar verschenen Graham Bonnet Band album ‘Meanwhile, Back In The Garage’ werden er de laatste paar jaar ook meerdere solo en Alcatrazz albums opnieuw dan wel voor het eerst uitgebracht.

De huidige tournee werd aanvankelijk ook als de Graham Bonnet Band geboekt. Na het aantrekken vorige maand van alweer een nieuwe gitaarheld in de persoon van Joe Stump werd de naam Alcatrazz weer van stal gehaald. Voor het materiaal dat Bonnet speelt maakt het weinig uit. De beste man weet de fans al jaren te verblijden met een ‘greatest hits’ show die zijn hele carrière beslaat.

In de huidige Alcatrazz zitten naast Joe Stump ook de originele Alcatrazz toetsenist Jimmy Waldo, bassiste Beth-Ami Heavenstone en drummer Mark Benquechea. Het vijftal had er vanavond goed zin in en de spelvreugde spatte er van af. Stump zag eruit alsof hij zo uit de jaren ’80 hair metal tijdperk kwam binnen gewandeld. De gitarist die ook wel de Shred Lord wordt genoemd liet zien dat hij naast als het gitaarspel ook alle bewegingen van zijn grote voorbeelden Ritchie Blackmore en Yngwie Malmsteen tot in de puntjes beheert. Hij liet zich gelden op zijn gitaar maar dreef het af en toe ook wel eens te ver door. Het zorgde voor mooie grimassen op de gezichten van de overige bandleden. Bonnet mag dan inmiddels de zeventig zijn gepasseerd zijn passie en gedrevenheid is er niet minder om. Al moest hij zijn uithalen wel regelmatig uit zijn tenen persen.

Manifesto was voor iets meer dan de helft gevuld. Ondanks zijn staat van dienst lukt het de oude Bonnet al tijden geen volle zalen meer te trekken in Europa. Voor de fans die wel de moeite hebben genomen om naar Hoorn te komen was het smullen met de vele hits uit zijn Rainbow, Michael Schenker Group en natuurlijk Alcatrazz verleden. De band begon met drie Alcatrazz krakers ‘Too Young to Die, Too Drunk to Live’, ‘Hiroshima Mon Amour’ en ‘Jet to Jet’. Later volgden meer Alcatrazz songs, opvallend genoeg allemaal van het debuut album ‘No Parole from Rock ‘n’ Roll’. Van Rainbow’s ‘Down To Earth’ werden natuurlijk ‘Since You Been Gone’ en ‘All Night Long’ gedaan.

Ook zijn tijd in The Michael Schenker Group, Blackthorne en Impellitteri werd niet overgeslagen. En aan het eind van de avond was er ook zowaar nog een nummer, ‘Long Island Tea’, van zijn laatste Graham Bonnet Band album. Alcatrazz beëindigde de avond met ‘Assault Attack’ (Michael Schenker Group) en ‘Lost in Hollywood’ (Rainbow). Na anderhalf uur was het dan afgelopen want een toegift was er niet bij.

Foto’s (c) Frans van Arkel / Maxazine

Deel: