Afgelopen week verscheen het tweede deel van het ‘Unsung Heroes’ project waarvoor Yorick van Norden en Anne Soldaat de handen in één hebben geslagen. Grotendeels vergeten klassiekers van artiesten die eveneens in de vergetelheid dreigen te raken zijn door beide heren opnieuw afgestoft en opgenomen. Het levert een rijke sprong in het muziekverleden op. Zowel op de twee albums als bij de concerten die beide heren samen geven. Zoals deze avond in theater De Tuin in Leusden.

Zoals verwacht werd het een muzikaal college waarbij de covers van het nieuwe album voorbij kwamen, en waarbij beide heren achtergrondinformatie gaven. Met op het scherm achter hun de desbetreffende artiest. Maar waar ze op hun album nog worden bijgestaam door een band daar stonden ze hier in een sobere setting met z’n tweeen. Ze openden met ‘Tightrope’ van Leon Russell en een nog soberdere versie van ‘Lydia’ van Dean Friedman. Het origineel is vrij bombastisch, en Anne Soldaat moest eerlijk toegeven dat het dan ook eigenlijk een persoonlijke guitly pleasure was. Het gaf aan dat er niet zomaar even covers werden gespeeld, maar we hier een bloemlezing kregen van twee grote muziekliefhebbers met een voorkeur voor ondergewaardeerde artiesten. Artiesten die veelal geen goed lot is toegelegen. Zo bleek uit de levensverhalen over o.a. de eerder genoemde Leon Russel, Sandy Denny en Tim Buckley. Waarover Anne Soldaat over de laatstgenoemde vertelde dat hij diens ‘Song For A Siren’ eerder leerde kennen in de coverversie van This Mortal Coil.

Artiesten die zich dus op een bepaalde manier in de underdogpositie bevonden werden deze avond op de voorgrond gezet. Waarvan waarschijnlijk de bekendste Gerry Rafferty was, maar die had met de andere artiesten de overeenkomst dat hij een vrij treurig leven heeft gehad. Net als op het album kwamen er twee nummers van hem voorbij. Waarvan ‘Late Again’ van Stealers Wheel als toegift werd gespeeld. Ook brak Yorick een lans voor The Monkees die vaak worden weggezet als de eerste vooropgezette boyband, terwijl het wel degelijk getalenteerde muzikanten waren. Diens ‘The Door Into Summer’ werd gespeeld.

Hoewel de avond vooral uit nummers van anderen bestond speelden ze ook nog eigen werk. Zo Yorick speelde van zijn laatste album ‘The Jester’ (dat in september vorig jaar verscheen) het nummer ‘A Song For You’. Van Anne Soldaat kwam er een nieuw nummer voorbij waarover hij aangaf dat het nog niet af was. Waarschijnlijk een voorproefje op een volgend album van hem?

Het leverde een interessante avond op voor de muziekliefhebber die geïnteresseerd is in achtergrondverhalen uit de rijke popgeschiedenis. Alleen daarom is een optreden van deze combinatie van Yorick en Anne al aan te raden.

Deel: