Dat John Mayall van geen ophouden weet is alom bekend en dat geldt eveneens voor het releasen van nieuw studiomateriaal. Vandaar dat op 22 februari Mayalls 36ste album ‘Nobody Told Me’ het levenslicht ziet.

De inmiddels 85-jarige Mayall produceerde dit album geheel zelf in samenwerking met Forty Below Records-oprichter Eric Corne (bekend van Walter Trout.) Interessant detail is dat het album is opgenomen in studio 606 van Foo Fighters-frontman Dave Grohl op dezelfde Sound City-geluidstafel waar Mayalls Protegés Fleetwood Mac hun legendarische album ‘Rumours’ uit 1977 mee opnamen.

‘Nobody Told Me’ kent een zeer interessante lijst aan samenwerkingen zoals met Joe Bonamassa, Todd Rundgren, en met Bruce Springsteens E-Street-bandmember Little Steven Van Zandt. Allen persoonlijk favoriet van John Mayall en uiteraard door hemzelf uitgenodigd voor een eigen bijdrage aan ‘Nobody Told Me’.

Dat Mayall zijn gastartiesten de vrijheid heeft gegeven om hun eigen bekende signature te brengen aan de tracks is meteen al duidelijk te horen op opener ‘What Have I Done Wrong’. Met die typische overbekende Bonamassa-Bluesrock gitaarriff, ondersteund door trompet, opent ‘Nobody Told Me’ lekker swingend. Verderop op dit album doet Bonamassa hetzelfde op de track ‘Delta Hurricane’.

Die vrijheid blijheid komt eveneens tot uiting tijdens de tracks met Bluesgitarist Larry McCray (‘The Moon is Full’ en ‘The Hurt Inside’) Met Alex Lifeson, bekend van Rush (‘Evil And Here To Stay’). Ondanks dat Lifeson een Bluesriff speelt hoor je toch op de achtergrond een stukje Progressive Rock. Dit geldt eveneens voor de samenwerking met Little Steven Van Zandt op de track ‘It’s So Tough’, waar je duidelijk kunt horen wiens ‘The Boss’ van Van Zandt nog altijd is.

Maar ook John Mayall is genoeg te prijzen. De beste man speelt nog altijd pure en emotionele Bluesrock, met veel passie gespeeld en gezongen. Met de track ‘It’s So Tough’ laat Mayall horen nog altijd maatschappelijk betrokken te zijn. En gelukkig heeft Mayall ook gekozen voor een vrouwelijk samenwerking met niemand minder dan de Amerikaanse Bluesgitariste en Songwriter Carolyn Wonderland (tevens bekend als echtgenote van ‘Saturday Night Live’-comedian A. Whitney Brown.) Op de tracks ‘Distant Lonesome Train, ‘Like it Like You Do’ (een geweldig swingende track met een heerlijke 50’s vibe!) En op de afsluitende titeltrack ‘Nobody Told Me’ speelt Wonderland lekker een aardig moppie mee. Tevens zal Wonderland John Mayall vergezellen tijdens zijn aankomende tournee als onderdeel van zijn Chicago Live Rhytyhm section, waar ook Billy Watts onderdeel van zal uitmaken (Watts is de vaste gitarist bij de huisband van The Late Show with Conan O’Brien).

Een heerlijk album zoals je van Mayall zou verwachten. Bovendien weet Mayall precies wat hij heeft aan zijn gastmuzikanten, weet hij duidelijk welke kwaliteiten deze mensen meebrengen, en hoe je deze in moet zetten en exact wanneer en op welk moment. Dit geldt eveneens voor zijn Chicago Rhytyhm Section met wie hij de overige instrumenten heeft opgenomen. Lekker plaatje als opwarmertje naar de aankomende zomerfestivals, maar wie alleen John Mayall live aan het werk wil zien kan naar zijn concerten op 13 april in Patronaat te Haarlem en 14 april in De Oosterpoort te Groningen. (9/10) (Forty Below Records)

Deel: