De sympathieke Hongaar Mátyás Pribojszki behoeft eigenlijk geen introductie. Afkomstig uit een land, dat je niet echt met blues verbindt, heeft deze harmonicaspeler de harten van fans en collegamuzikanten weten te veroveren. In 1995 begint hij met The Blues Fools, die drie cd’s opnemen. Een kleine tien jaar later richt hij zijn eigen Mátyás Pribojszki Band op met een aantal jazzmuzikanten. Hiermee verbreedt hij zijn horizon en kan hij uit diverse stijlen putten.

Pribojszki treedt wereldwijd op en weet zo de aandacht op zich te vestigen. Na zo’n vijftien jaar, vijf albums met deze band en nog één als het duo Grunting Pigs vindt hij het kennelijk tijd om het roer om te gooien. Hij richt Jumping Matt & His Combo op. Naast hemzelf bestaat deze uit Ferenc Szász (gitaar),  Daniel Molnár (drums) en László Csizmadia (bas).

Onlangs is onder de naam Mátyás Pribojszki Band Presents Jumping Matt & His Combo het album ‘Dressed Up’ verschenen. Matt en zijn combo laten zich vergezellen door de Custom Big Band. Zoals de naam Jumping Matt als suggereert horen we twaalf nummers swingende jumpblues, die zo in de vijftiger jaren gemaakt had kunnen worden.

Van de twaalf nummers zijn er elf van eigen hand. Vanaf het eerste nummer ‘Full Time Baby’ wordt tempo opgepakt en tot de laatste tonen van de afsluiter ‘Swingin’ In The Kitchen’ niet meer losgelaten. Laatstgenoemde is overigens de enige cover en bekend geworden door Big Joe Turner. Er zijn wat uitstapjes naar latin, boogie en funk. Maar de rode draad blijft door harmonica en blazers gedomineerde swing. En het knappe ervan is dat het nergens verveelt, dat je nergens verlangs naar een rustpuntje, zoals een ballad of slowblues. Van begin tot eind blijft het een lekker plaat. Favoriet is het door Pribojszki samen met Ripoff Rasnikolnikov geschreven ‘Hard Working Man’, waarin gitarist Szász de dominantie van de blazers weet te doorbreken. Prima plaat. 7,5/10)  (Pogo Pop Musik)

Deel: