‘In jouw bakkes!-pop’, zo zou je het beste de muziek van de Haagse band Son Mieux kunnen omschrijven. Het komt frontaal aan maar blijft aangenaam nadreunen. Grote bedrijven hadden blijkbaar hetzelfde gevoel ervaren toen ze in 2015 besloten de song ‘Easy’ te gebruiken voor hun tv-reclames. Mede geholpen door de marketingmachines van de grote jongens van het grootkapitaal is Son Mieux gestaag bezig bij een steeds groter publiek bekend te worden. In 2017 en 2018 volgden nog enkele releases van singles die eveneens goed werden ontvangen. De geesten van de luisteraars waren blijkbaar rijp voor een aanval naar voren en mede gestuwd door het positief enthousiasme rondom de muziek besloot de band hun eerste album ‘Faire de Son Mieux’ uit te brengen. De titel van het album betekent letterlijk vertaald ”Je best doen”.

De zeskoppige band heeft, onder aanvoering van zanger Camiel Meiresonne die solo als singer-songwriter aan Son Mieux begon, in de studio haar best gedaan een volwaardig stijlvol popalbum neer te zetten.  Op het album staan tien geraffineerde nummers voorzien van een volwassen geluid en hier en daar sterk leunend op percussie, drums en synthesizer. Overwegend ritmisch en simpel in het gehoor. Geen diepgravende teksten, maar dat is in het genre van Indie-Pop ook niet echt een halszaak. Onder de nummers ook de drie eerder uitgebrachte singles ‘Hiding’, ‘Old Love’ en ‘Everyday’.

‘Old Love’ is vorig jaar ook al eens in een akoestische pianoversie uitgebracht. De pianoversie is weliswaar intiemer en indringender toch blijkt de keuze voor de studioversie erg goed uit te pakken. Op het album heeft de song niet aan glans verloren en verleidt aan gort te worden gedraaid in de auto op weg naar je vakantie. Een echte car-crasher! Het is een van de hoogtepunten die te horen zijn. Hetzelfde kan ook gezegd worden van ‘Hiding’ welke met de juiste precisie is neergezet en lekker in je oor blijft wurmen.  ‘Comeback again’ springt het meest eruit met een wat donkerder geluid. Het is een spannende ontspanner in het rijtje van pakkende recht toe recht aan popsongs.

Hoewel de tien nummers op het album een prettig geheel vormen blijkt ‘Perfect Strangers’ afzonderlijk te hebben beluisterd, toch de minste te zijn. Het begin doet maar denken aan die ene megahit ‘Silver Lining’ van de band First Aid Kit. Het glijdt even verderop snel af naar een matig nummer. Voordat de verveling er echt in slaat sluit het nummer gelukkig binnen drie minuten af.  ‘What A Feeling’ lijkt als vulling te zijn gebruikt om de positieve sfeer er in te houden.

Met ‘Faire de Son Mieux’ brengt de band geen grensverleggende pop, maar geraffineerde lekker in het gehoor liggende muziek met een positief geluid. De muziek draagt de ambitie te willen scoren over de grens. Met dit album zal dit zo maar tot de werkelijkheid kunnen behoren. Hiervan zijn de miljoenen streams op Spotify het bewijs. Deze band laat zien dat programma’s als ‘The Voice’ hun houdbaarheid voorbij zijn door geen enkel noemenswaardig talent af te leveren. Son Mieux is op dit moment DE beste band van Nederland en staat op het punt internationaal door te breken. (8/10) (Universal)

Deel: