Het lijkt een cliché. Je debuutalbum werd tot ver buiten de grenzen bejubeld, en ja, dan zijn de verwachtingen voor de opvolger hoog gespannen. Veelal wordt die verwachting niet waargemaakt. Gelukkig is dat voor Jeangu Macrooy anders. ‘Horizon’ is een waardige opvolger van ‘High on you’.

Het is niet de meest voor de hand liggende stijl die Macrooy heeft gekozen. Als je in Nederland gaat kijken naar mannelijke soul-zangers, dan blijf je snel steken bij Steffen Morrison, Alain Clark en Bo Saris/Boris. Je moet in Nederland namelijk van erg goede huize komen om in de soul zo ver boven het maaiveld uit te steken dat je naam wordt onthouden.

Op het album laat Jeangu een reeks energieke songs horen, die hem in dat rijtje plaatsen: Morrison, Clark, Titulaer en Macrooy. Nummers als ‘Second Hand Lover’, ‘Surrender’ en ‘How Much I Love You’ zijn nummers van de buitencategorie, waarbij Jeangu Macrooy laat horen te durven experimenteren met onder anderen gospel. Maar ook het door techno beïnvloede ‘Adrenaline’ laat horen dat de zanger zich niet langs de geijkte banen laat leiden. En dat met een stem die met niemand zomaar te vergelijken is. Macrooy heeft een eigen geluid weten op te bouwen en zich daarmee als een soulvolle Excalibur in de muzikale rots gestoken.

Het is overduidelijk dat er voor ‘Horizon’ meer gelet is op een sterke productie, waarvoor Perquisite tekende. Het soms minimalistische op ‘High On You’ was zeker niet slecht, ‘Horizon’ is echter net dat laatste stapje dat nodig is om definitief door te breken. En daarmee willen we ‘High On You’ zeker niet te kort doen!

‘Shake Up This Place’ is in alle richtingen het grote hoogtepunt van ‘Horizon’. Niet alleen heeft het nummer een internationale hitpotentie, het is ook gewoonweg onmogelijk stil te blijven zitten bij het nummer. Laat Jeangu gewoon doorgaan op de weg die hij volgt en het moet raar lopen wil de wereld niet binnen een paar jaar aan zijn voeten liggen. Jeangu Macrooy straalt als een nieuwe ster aan de horizon. (8/10) (Unexpected Records)

Deel: