Het jaar is nog maar net begonnen en metalcore liefhebbers kregen nu al een gigant van een tour voor hun kiezen: Architects. De band bracht niemand minder dan Beartooth en Polaris met zich mee naar AFAS Live! Holy Hell is met alle zekerheid de juiste benaming voor deze tour, zelfs als dat niet de naam van Architects’ meest recente album zou zijn geweest.

Polaris

Polaris mocht al op aardig wat publiek rekenen en toonde lef door direct hard te openen en alle energie van het publiek te vragen, maar het publiek reageerde gelukkig enthousiast. Na twee nummers deed de band een stapje terug en mochten alle mobieltjes met lichten aan de lucht in. Een klein technisch mankement met de clicktrack leek niemand te storen en 20 seconden later knalde de band gewoon lekker verder. Na een half uur was de band klaar met zijn setlist en verliet hij onder luid gejuich het podium. Niet gek ook, want ook muzikaal gezien stond de band ijzersterk in zijn schoenen.

Beartooth

Beartooth had de taak gekregen om het publiek op te warmen voordat de mannen van Architects het podium zouden betreden. Een betere band zou men hier niet voor kunnen vinden. Al vanaf de eerste woorden die zanger Caleb Shomo uit zijn keel liet klinken zong het publiek mee en mede door aandringen van Caleb zelf stopte het publiek hier ook niet mee. Beartooth zette een opzwepende set neer die nog lang in het geheugen van het publiek gegrift zal blijven staan.

Architects

Na deze twee uitstekende bands zou er misschien twijfel ontstaan of de headliner hier wel overheen zou kunnen komen, maar bij Architects was er geen vuiltje in de lucht. Met een gigantische hoeveelheid aan verlichting werd de show van de heren, die zonder enige hulpmiddelen al een mooi schouwspel zou zijn, getild naar een niveau waar weinig bands nog aan zullen kunnen tippen. Zoals men al kon verwachten besteedde de band ongeveer de helft van zijn set aan het meest recente wapenfeit, ‘Holy Hell’.

Het geluid bulderde vanaf het podium de zaal door en zweept het publiek op om te moshen, zingen, springen of te headbangen. Een ding is zeker: Architects wist zo’n energieke set neer te zetten dat er twijfels bestaan of er dit jaar nog een metalcore band naar het land komt die dit kan evenaren. Zoals ook te verwachten, kwam de band in de toegift met zijn meest emotionele nummers, ‘Doomsday’ en ‘Gone with the Wind’, welke nog luider meegezongen dan alle voorgaande nummers bij elkaar.

Foto’s (c) Lenny van Dijk

Deel: