Uit België is al heel veel goede muziek gekomen, die zich vaak onderscheidt in gedurfdheid, creativiteit, mooie teksten en het doorvoeren van vernieuwing. Al deze trefwoorden zijn zonder uitzondering van toepassing op ‘Circle’, het nieuwe album van de Belgische band Astronaute die gevormd wordt door Myrthe Luyten & Bert Hornikx. Na ‘Myriad’ en ‘Petrichor’ is ‘Circle’ het derde album van Astronaute.

De muziek van Astronaute laat zich moeilijk vangen onder een noemer. Het is folky pop, waarin veel geëxperimenteerd wordt met elektronica, soundcapes en mooie open arrangementen die plaats laten voor een ieder op zijn eigen manier weg te dromen op de muziek. De bandnaam Astronaute zou terug te voeren zijn op een songtitel van de Nederlandse artiest Spinvis. Dat zal ook niet volledig toevallig zijn, want er is wel een overeenkomst tussen de muziek van Spinvis en Astronaute.

 

De cd bevat 10 betoverend mooie songs, waarin geen moment te ontdekken is dat de band wegzakt. Myrthe’s stem is van een sereniteit die een enorm stempel drukt op de tracks. Bert Hornikx drumt en zorgt voor de elektronische loops, bassen en soundscapes die allen smaakvol zijn en nergens teveel maar ook zeker niet te weinig. De balans is opvallend mooi en volwassen. De productie klinkt fris en heel verzorgd. Ik zou zelfs de term wondermooi willen gebruiken voor hoe met name de vocalen hun plek in de uiteindelijke mix hebben gevonden.

Het album begint heel sterk met ‘Measure’. Een intro dat adembenemend de toon zegt, en dan opent de song op. Gedreven door de zang, een vervormde piano, en dan die achtergrondzang die het afmaakt. De toon is gezet. De luisteraar die nu nog niet gevangen is door Astronaute heeft geen bloed door zijn aderen stromen, en doet er goed aan zijn vitale levensfuncties te gaan laten testen in het dichtstbijzijnde hospitaal.

De derde track op het album is de single ’Reeds’ die nu op de Belgische Radio 1 veel airplay krijgt, en terecht. Myrthe’s stem is hier andermaal de toverstok die boven de smaakvol gedrapeerde muziek zweeft en de luisteraar meeneemt naar een andere wereld. Jammer dat het nu winter is, want dit wordt mijn favoriete track om komende zomer te luisteren op een hoofdtelefoon, liggend langs het water met een grassprietje in mijn mond.

Geen moment verliest ‘Circle’ aan kracht, integendeel elk nummer draagt bij aan de eenheid die het album uitstraalt. Geen moment krijg je als luisteraar zin door te schakelen, je hangt gevangen als een vlieg in een spinnenweb te luisteren naar de muziek die je niet meer loslaat. Zonder de ander tracks tekort te willen doen is het noemen van ‘Woman’ zeker de moeite waard. Een erg volwassen popsong die het zeker verdiend om ook op single uitgebracht te worden.

Astronaute heeft inmiddels in België een aantal trouwe volgers opgebouwd, mede door hun intense live optredens. Het wordt echter hoog tijd dat promotors en radiostations in Nederland wakker worden en deze diamant uit Hasselt gaan ontdekken. Astronaute is het mooiste dat België op dit moment op muziekgebied te bieden heeft. (9/10) (Klankzalf)

Deel: