Volgend jaar zit hij 25 jaar officieel in het vak. In die 25 jaar heeft hij 3 nummer 1-hits gehad in Nederland en 2 in België. 14 van zijn albums behaalden de bovenste positie in de albumhitlijsten (en 3 daarvan ook in België). 13 albums werden bekroond met goud en 7 behaalden zelfs de platina status. Je mag dus oprecht zeggen dat de sympathieke Frans Bauer absolute top is in ons land.

In die (zegge) 25 jaar heeft Bauer een meer dan trouwe fanschare opgebouwd die hem het liefst overal volgt. Tot aan thuis toe, en het gebeurde dan ook niet zelden dat fans die bij hem aan de deur kwamen voor een foto of handtekening door Frans en zijn vrouw Mariska werden uitgenodigd voor een kopje koffie en een koekje. Frans is ondanks zijn grote successen bovenal normaal gebleven, en dat viel ook op tijdens de verschillende tv-reportage’s en programma’s die over de populaire volkszanger verschenen.

Met een repertoire van dik 30 studio-albums is het niet moeilijk om 100 nummers uit te zoeken voor ‘De Bauer 100’. Er 100 uitzoeken die ook nog eens een een cd-box opleveren die het waard is voor de fans, is een moeilijker opgave. Toch is het Bauer en consorten gelukt een top 100 samen te stellen die niet alleen een mooi overzicht geeft van de indrukwekkende carrière van de zanger. Ook aan de fans is gedacht, door de box te vullen met een reeks juweeltjes van live albums, samenwerkingen en medley’s. Een ouvre-overzicht om van te smullen.

Natuurlijk veel hits die de zanger met Marianne Weber en Corry Konings uitbracht, maar ook samenwerkingen met Lee Towers, Julio Iglesias, Hanny, Vader Abraham en clown Bassie (die bij de fans bekend staat als een begenadigd mondharmonicaspeler). De enige echte samenwerking die nog miste is die met de onlangs overleden Koos Alberts, met wie hij regelmatig ‘Ik verscheurde je foto’ zong. Apart, aangezien Koos een van de grote voorbeelden is van Bauer. Van zijn andere voorbeelden, Elvis en Julio Iglesias, is (logischerwijs) alleen een samenwerking met de Spaanse Don Guan op plaat gezet. Samen traden ze ooit op op Curaçao, en Julio’s grote hit ‘To all the girls I’ve loved before’ is een van de juweeltjes van ‘De Bauer 100’. Grappig, ook de Nederlandse versie ‘Nu zijn we alletwee artiesten’, met Vader Abraham, is opgenomen in de 100. Het bewijst dan tevens het grote succes van het oorspronkelijk door Albert Hammond geschreven en opgenomen nummer.

Van Julio’s hand is ook een van de twee medley’s op het album. Naast een live Grease-medley (samen met zangeres Hanny (‘Maar vanavond heb ik hoofdpijn’), brengt Frans een Julio-medley, met onder andere hits als ‘Manuela’, Amor’ en zijn Nederlandse vertaling van ‘Quiereme Mucho’. Een van de vele live-versies en covers die zijn opgenomen in de 5CD-box. Frans laat op ‘De Bauer 100’ horen niet alleen weg te kunnen in het Nederlands, ook Spaanstalig, Duitstalig en in het Engels worden de nummers uit de losse pols geschud, waarbij Monty Python’s ‘Always look on the bright side of life’ (die we ons nog kunnen herrinneren van zijn live-shows) een leuke uitschieter is. Ook de truckersversie van zijn hit ‘De Regenboog’ met Marianne Weber is een leuke toevoeging.

Helaas is net de allereerste single die Bauer opnam, ‘Ben je jong’, niet opgenomen in de 100 nummers. Het begin van de lange samenwerking met tekstschrijver Emile Hartkamp, die feitelijk aan de basis stond van de vele hits van de populaire Brabander. Al met al een bijzonder overzicht, niet te voorspelbaar en daarom een meer dan mooie aanvulling op de toch al imposante collectie albums van Frans Bauer. Een afwisselendere samenstelling dan het album ‘Bauer Top 100’, dat niet alleen een andere samenstelling, maar ook een minder gevarieerd aantal nieuwe juweeltjes bevatte. Voor de liefhebber van de populaire zanger die alles al denkt te hebben zeker nog een verrassing! (8/10) (Sony Music)

Deel: