Op 5 april volgend jaar verschijnt het nieuwe album van Joep Beving genaamd ‘Henosis’. Aansluitend speelt hij vier exclusieve Nederlandse shows: op 25 april in De Vereeniging in Nijmegen, op 26 april in De Doelen in Rotterdam, op 28 april in TivoliVredenburg in Utrecht en op 30 april in Het Concertgebouw in Amsterdam. De kaartverkoop voor alle vier de shows start vrijdag 26 oktober om 11 uur.

‘Henosis’ is de titel van Joep Beving’s nieuwste solo album dat uitkomt op 5 april 2019. Het is de derde op rij en daarmee het sluitstuk van een drieluik. Dit drieluik begon in 2015 met zijn in eigen beheer uitgebrachte piano album ‘Solipsism’, voor de opvolger ‘Prehension’ uit 2017 tekende hij een platencontract bij het iconische label Deutsche Grammophon. Afgelopen september verscheen Conatus, een album waarop composities van zijn eerste twee platen door anderen op eigen wijze worden vertolkt. Onder andere door Eefje de Visser, Colin Benders en Italo-amerikaanse synth legende Suzanne Ciani. “Een prachtige opmaat naar Beving nieuwe stijl anno 2019?” aldus OOR. En zo lijkt Conatus ook bedoeld. Op ‘Henosis’ slaat de Nederlandse pianist nieuwe wegen in en zullen we naast de inmiddels vertrouwde piano ook orkestrale en meer elektronische klanken kunnen gaan horen. Hiervoor werkte hij onder andere samen met Maarten Vos, met wie hij eerder tijdens het crossover festival Cross Linx een aantal concerten gaf in 2018.

Bevings verhaal leest als een jongensboek. De Nederlander wist in betrekkelijk korte tijd een wereldwijde fanschare op te bouwen met zijn minimalistische en introspectieve piano composities die de tijdsgeest lijken te raken. Inmiddels is hij een van de meest gestreamde pianisten ter wereld, staat hij in het rijtje van post-klassieke componisten als Nils Frahm, Olafur Arnalds en Max Richter en speelde hij uitverkochte concerten in onder andere het Sydney Opera House en de prestigieuze Duitse concert tempel de Elbphilharmonie in Hamburg. Momenteel is hij op tournee door Amerika en Canada. In Nederland was hij voor het laatst live te horen op Best Kept Secret festival. De nu aangekondigde concertreeks is de eerstvolgende mogelijkheid de pianist te zien spelen in eigen land.

Joep Beving groeide op in het oosten van het land en was vanaf jongs af aan begaan met de piano. Zijn pad leidde hem via een studie bestuurskunde in Enschede naar Amsterdam waar hij jaren lang werkzaam was in de reclamebranche. Pas op betrekkelijk late leeftijd hervond hij zijn liefde voor de piano en werkte hij in de nachtelijke uren aan zijn debuutalbum ‘Solipsism’. De gedurfde eenvoud van zijn composities bleek zijn weerklank te vinden bij miljoenen luisteraars zo werd duidelijk toen hij zijn album beschikbaar maakte op de verschillende streamingplatforms. Diezelfde eenvoud leidde ook tot kritiek vooral uit serieuze hoek. Hierover schreef de Duitse krant die Welt onlangs: “De muziek van Beving heeft iets dat moeilijk te bevatten is, zo gemakkelijk als het klinkt, zo simpel als het lijkt. Stijl, misschien, waarachtigheid. Ze gaat niet weg. Ze helpt. We hebben het getest.”

Deel: