Countryzanger Luke Combs, geboren in Asheville, een plaats in North Carolina, begon in 2014 met de EP ‘The Way She Rides. Later dat jaar bracht nog een EP ‘Can I Get An Outlaw’ uit, waardoor het een vliegende start was voor de zanger. Het nummer ‘Hurricane’ van die laatste EP verkocht 15.000 stuks en was een groot succes. Hij tekende bij Colombia Nashville waar hij ‘One Number Away’ en ‘When It Rains It Pours’ heeft opgenomen. Ook dit laatste nummer stond in de top 5 van de country-lijsten. Het album ‘This One’s For You’ bracht hij woensdagavond te horen aan het Nederlandse publiek, zijn allereerste show hier in het kikkerlandje.

Er werd aangekondigd dat hij naar de Melkweg zou komen in de Oude Zaal, maar die was in mum van tijd uitverkocht. Niet heel veel later werd het optreden verplaatst naar de Grote Zaal en zelfs die heeft hij uitverkocht gekregen. Afgelopen maart maakte hij onderdeel uit van het festival Country To Country, en daar was hij steengoed. Hoe hij het in een kleinere setting zou doen zouden we later te horen krijgen. Eerst was het tijd voor het voorprogramma, dat werd verzorgd door The Martial.

The Martial, de band rondom frontman Mart van den Bighelaar, heeft al een aantal keer het voorprogramma verzorgd van grote country-artiesten. De Bredanaar heeft een crowdfundingactie opgezet om een EP uit te brengen, en die was het ook zeker waard. Dit bandje heeft eigenlijk nog geen grote shows gedaan. Ashley Campbell was hun eerste ‘echte’ grote podium waar ze op stonden. The Martial is een band waarbij geen elektrische gitaar werd gebruikt, alleen een akoestische gitaar. Het maakte de band vrij soft. Tijdens een paar nummers werd een mandoline tevoorschijn gehaald waarbij dat het country-hoogtepunt was van het optreden. De stemmen zijn mooi op elkaar afgestemd, waardoor het a capella ook goed zal klinken. De nummers die te horen werden gebracht kwamen van hun EP waar ze erg trots op zijn. Dat kon je ook duidelijk zien. Ze waren dan ook erg blij om dit te doen voor het Nederlandse publiek en streven naar succes in de countrypopwereld.

Na een half uurtje wachten was het de beurt aan Luke Combs hemzelf. Hij klom het podium op met een beker sterke drank in zijn handen, hoe grappig. Hij begon met het nummer ‘Beer Never Broke My Heart’ en zijn stem trok gelijk de aandacht. Zijn stem is erg gericht op countrymuziek maar bij wat ruigere nummers kwam het genre rock naar voren. Met een rap tempo kondigde hij het volgende nummer aan, voor het publiek was het vrij eentonig. Tijdens zijn uithaal bij ‘Must Have Never Met You’ was dat ook wel te horen. De hoge tonen haalde hij niet echt vanwege zijn lage stemgeluid.

Luke Combs vertelde een verhaaltje dat hij dankbaar is voor het succes. Hij had nooit gedacht dat hij hier in Nederland zou mogen staan voor 1.500 mensen. ‘One Number Away’ is het nummer waarbij iedereen luidkeels meezong, en tijdens zijn sing along zag je hem stralen en ook zijn bandleden keken erg verbaasd. Luke is een apart personage op het podium; Hij kon tijdens persoonlijke nummers serieus zijn, tijdens dansnummers deed hij erg gek. ‘This One’s For You’ zong hij akoestisch op gitaar, waarmee hij het publiek stil kreeg. Langzaam kwam er steeds een bandlid het podium op, totdat iedereen aan het dansen was. Het was niet alleen Luke Combs die de ster was van de avond, zijn bandleden kregen ook de roem van Luke. Zijn bandleden genoten er erg van en ze maakten ook grappen onder elkaar. Dit was een act die de sfeer vanuit Amerika naar Nederland haalde. Dit soort country-artiesten zijn zeldzaam en zijn succes wordt steeds groter. We gaan zeker nog veel van hem horen.

Deel: