Beaux Gris Gris & the Apocalypse bracht begin september hun eerste volledige album, ‘ Love & Murder’ uit. Het eerste album, nadat ze vorig jaar nog met EP ‘ The Appetiser’ kwamen. Openend nummer ‘Heart breaker’ is een heerlijk intro waar het orgel van Bos Fridzema subtiel doorheen loopt. Ondanks de titel heeft deze track vanaf het begin een verleidelijke sfeer. Dat komt vooral door de stem van Greta. Het tempo is grotendeels laid back. Het drumwerk van Mark Barrett bevat prima details. Op het laatst nemen tempo en volume iets toe. De opbouw naar het einde is mooi, maar dit had gerust langer mogen duren.

Er is een aangename flow in ‘Cyclone’ en je tapt direct mee met mijn voet. In het begin lijkt Greta Valenti’s stem wat vervormd. Je hooort duidelijk heerlijk gitaarspel van Robin Davey. Greta zingt met volle overtuiging en flinke power. Als er nog een stuk aan vast was geplakt had dit nummer je volledig ingepakt. Het nummer eindigt dan ook eigenlijk te vroeg. ‘Lousiana good ride’ is een zeer goede track waar het fantastische gitaarspel van Robin weer opvalt. De drums trekken de aandacht bij aanvang van ‘Thrill me’. De backing vocals drukken een belangrijke stempel op deze track. Want de woorden ’Thrill me’ zijn veelvuldig op de achtergrond te horen. Dit is zo subliem gedaan dat het niet gaat vervelen. De ritmesectie, waarbij Ali Coyle op de bas te horen is, zorgt voor een heerlijk steady ritme. Het orgelspel zit er mooi doorheen verweven. Op het einde wordt er steeds zachter gespeeld, super gedaan! Ook ‘Baby Baby’ wordt zeer goed gespeeld en overtuigend gezongen.

Het aangenaam langzame ‘Don’t let the bastards drag you down’ wordt gevoelig maar krachtig tegelijk gezongen en gespeeld. Het klein gespeeld en gezongen deel had nog kleiner gemogen. Dan was het nog intenser geweest. Bovendien had de opbouw naar meer volume dan meer impact gehad. De balans tussen ritme en melodie in ‘Have mercy’ is prima. De backing vocals zijn niet heel verrassend, maar wel leuk toegevoegd. Ook deze laatste track is goed opgebouwd.

Met alle tien tracks neemt Beaux Gris Gris & the Apocalyps je mee in een flow. Maar er mist een echte lange track en/of uitgebreide instrumentale stukken waar je je ‘helemaal in kunt verliezen’. Als ze iets langer geschaafd hadden aan de tracks, hadden ze meer diepgang kunnen creëren, en waren de tracks intenser geweest. De tempo-en volumeverschillen zijn goed gespeeld, maar dit had wat uitgebreider gekund. Toch is ‘Love & Murder’ een heel goed album geworden. De energie die ze live lieten zien en horen komt ook op de cd naar voren, klasse! Beaux Gris Gris & the Apocalypse laat een geheel eigen mix van soul funk en blues horen. Love& Murder is boeiend en toegankelijk te gelijk. (8/10) (Eigen productie)

Deel: