Het was al meer dan 10 jaar geleden dat The Levellers op het podium in Hedon stonden. Het oude podium wel te verstaan, want in de tussentijd is Hedon aardig verbouwd. Aan de belangstelling was het niet te merken. De zaal was goed gevuld en overal stonden genoeg fans met een shirt van The Levellers. Klaar om de band te verwelkomen.

Eerst was het tijd voor het voorprogramma van Sean McGowan. Een goede artiest met de nodige dosis zelfspot. Zo wilde hij graag dat je zijn cd kwam kopen bij de stand, maar mocht je daar geen zin in hebben, even goede vrienden. Dan at hij wel een boterham minder. Iets na de klok van negen was het tijd voor de hoofdact van de avond, The Levellers. Met hun ode aan Engeland begon de avond al spetterend. ‘England my Home’ van het debuutalbum ‘A Weapon Called the Word’ werd door het publiek goed ontvangen. Het beloofde een mooie avond te worden.

Het concert werd vervolgd met het nummer ‘100 Years of Solitude’ waarbij een mooie hoofdrol voor de viool weggelegd was. Uiteraard is de viool wel een van de belangrijkste instrumenten binnen The Levellers maar bij dit nummer toch net even wat meer. Met ‘World Freak Show’ greep de band wederom terug naar het debuutalbum. Om direct daarna ‘The Fear’ in te zetten van het album ‘Zeitgeist’ een van de bekendere albums van de band.

Verrassend genoeg zijn er van dit album weinig nummers gespeeld, maar met elf studioalbums is er natuurlijk meer dan genoeg om uit te kiezen. Verrassing van de avond, bekend bij de fans, was het moment dat Stephen Boakes het podium op kwam met zijn didgeridoo. Een instrument wat je niet vaak ziet bij een concert en waarvan het geluid vaker uit een synthesizer wordt gehaald.

Na een aantal hits, waaronder ‘One Away’, ‘Men en Tol en ‘Carry Me’ was het tijd voor het heerlijk dansbare ‘Far From Home’. Heerlijk om te zien hoe de zaal genoot van de Engelse band. Heel even was Hedon veranderd in een lokale pub in Brighton. Na ‘Dirty Davey’, ‘The Cholera Well’ en ‘What a beautiful Day’ ging de band weer terug naar hun debuutalbum en sloot af met het mooie ‘What you Know’. Een zeer geslaagde avond voor de gelukkigen die hier bij waren. Tot over tien jaar.

Foto’s (c) Robert Westera

Deel: