Zondagavond traden de The Wood Brothers op in de Nieuwe Nor in Heerlen. Op Logan Brill opende het concert, een Amerikaanse singer/songwriter uit Knoxvill en een geweldige zangeres. Brill is opgegroeid met de blues en de country en trad al in bars op toen ze 11 jaar oud was. De zangeres heeft een stem als een nachtegaal en vond het een eer om in het voorprogramma te staan van de legendarische Wood Brothers.

Logan BrillThe Wood Brothers is een Amerikaanse Americana groep bestaande uit gebroeders Chris (bas) en Oliver Wood (akoestische en elektrische gitaren), aangevuld met multi talent-instrumentalist Jano Rix. In hun jeugd in Boulder, Colorado, werden Chris en Oliver doordrenkt van Amerikaanse rootsmuziek. Hun vader, een bioloog, speelde klassieke liedjes bij kampvuren en familiefeesten, terwijl hun moeder, een dichter, een passie voor verhalen had. De broers trokken toch richting de blues. Ze keken op naar hun idolen die de pure blues al zongen zoals blueszanger Jimmy Reed en Lightnin ‘Hopkins. Hun idee over muziek ging toch andere kant op, hun interesse ging meer uit naar het combineren van meerdere stijlen.

The Wood BrothersHoewel Chris en Oliver Wood met The Wood Brothers al bezig zijn vanaf 2006, kregen ze pas echt bekendheid met ‘The Muse’, geproduceerd door Buddy Miller. Hierin smelten ze alle stijlen Blues Folk, Country en natuurlijk Jazz samen tot een typische Americana stijl. Toch behield de band een geheel eigen geluid. In het begin van The Wood Brothers speelden ze part-time in de band, naast het spelen met hun eigen bands. Ze speelden eerst afzonderlijk van elkaar in hun genre; Chris als oprichter van Medeski Martin & Wood en Oliver als gitarist bij Tinsley Ellis. The Wood Brothers hadden een platencontract, maar het werd pas echt serieus toen Jano er bij kwam. Voor die tijd speelden ze met verschillende muzikanten, zoals drummer Tyler Greenwell van de Tedeschi Trucks Band.

The Wood Brothers bracht ook in de Nieuwe Nor onvervalste Americana. Het onstuimige trio smolt jazz en blues, samen met country, om tot eigenzinnige en zeer melodieuze nieuwe nummers. De muzikale samenwerking tussen de mannen leverde een ongelooflijk muzikaal vuurwerk, dat samen met de vocale harmonie te horen is in hun teksten. Zeker Jano Riks zorgde voor een frisse samenzang. De mannen brachten veel nummers van hun zesde album ‘One drop of Truth’, dat eerder dit jaar verscheen. De nummers zijn een samensmelting van verschillende stijlen en geluiden.

Een van de hoogtepunten was ‘Seasick emotion’, dat Chris Wood schreef tijdens een orkaan, terwijl tegelijkertijd de verkiezingen in 2016 aan de gang waren. Het nummer heeft zo een letterlijke betekenis gekregen volgens de mannen. The Wood Brothers gaven zich helemaal in de Nieuwe Nor, en dat werd dan ook gewaardeerd door het aanwezige publiek. Een setlist met veelnummers van ‘ The Muse’ en ‘One drop of truth’ zorgden er heel even voor dat het Limburgse publiek zich volledig in de States voelde.

Foto’s (c) Patrick Strouken

 

Deel: