Sinds 1973 vormt Ann Wilson samen met haar zus Nancy de band Heart en verkochten zij wereldwijd ruim 35 miljoen albums. Maar sinds de band in 2016 een pauze heeft ingelast, mede ook door de bekoelde relatie tussen de twee zusters, is Ann gaan werken aan haar eerste soloalbum. Op 14 september zal ‘Immortal’ via BMG-records het levenslicht gaan zien.

Wat kan de luisteraar verwachten van dit album? Allereerst is het een coveralbum met songs van alleen maar overleden artiesten zoals David Bowie (‘I’m Afraid of Americans’) Tom Petty (‘Luna’) Amy Winehouse (‘Back To Black’) George Michael (‘A Different Corner’) en Audioslave ter nagedachtenis aan Chris Cornell (‘I Am The Highway’)

Welke draai zal Ann Wilson aan het album geven? En dan met name qua sound? In elk geval is de openingstrack ‘You Don’t Own Me’ een track met een lekkere Bluesy inslag, die perfect past bij de scherpe stem van Ann Wilson. Het origineel is van Lesley Gore, maar de oplettende luisteraar hier zal het refrein misschien herkennen van André Hazes’ ‘Zeg Maar Niets Meer.’ Tracks als ‘I Am The Highway’, ‘I’m Afraid of Americans’, en de afsluiter ‘Baker Street’ hebben een typische Folk Rock – en psychedelische sound uit de jaren 70’ met akoestische gitaar, fluit, en orgel.

Op ‘I’m Afraid of Americans’ wordt deze sound afgewisseld met een elektrische gitaarsolo. Op tracks als ‘Luna’ en ‘Politician’, gaat Ann Wilson verder met de Blues sound, welke gekenmerkt worden door elektrische Blues gitaar solo en een slow tempo bass sound. Toch weet Ann Wilson van elke cover iets eigens te maken. Het album kent een aangename mengelmoes van verschillende stijlen zoals Blues, Folk en Psychedelica.

Ze durft zichzelf zelf aan het experiment te wagen door de cover van Leonard Cohen ‘A Thousand Kisses Deep’ in een Jazz-jasje te steken. En dat weet ze heel goed over te brengen met veel emotie en drama in haar stem. Je zou verwachten dat haar versie van ‘Back To Black’ ook een Jazz-sound zal hebben, maar Ann Wilson geeft daar juist een klassieke muzieksound aan met alleen violen en een basgitaar eronder. Deze klassieke sound brengt zij tevens aan in ‘A Different Corner’.

Ann Wilson maakt duidelijk gebruik van afwisseling in de sound door verschillende stijlen aan te gaan. Een gevarieerd album, en zeer zeker het beluisteren waard voor de doorgewinterde Heart-fan. Maar toch, dat bekende gevoel. Het gevoel dat je iemand mist? Juist…. (7/10) (BMG Records)

Deel: