Met ‘Sum of All Your Parts’ levert het Schotse Fatherson een plaat af die goed past in de rocktraditie van het groene land in het noorden van het Verenigd koninkrijk.

Fatherson is een Schotse band. Met hun melancholische geluid en liveshows hebben ze in hun thuisland en Engeland al een redelijke fanschare opgebouwd. In hun bestaan hebben ze goed geluisterd naar hun land- en vakgenoten. Toch stapt de band beetje bij beetje af van de kenmerkende grote refreinen van de vorige twee platen die ze maakten.

De single ‘Making Waves’ komt al vroeg voorbij. Volgens de band is dit het nummer dat de sfeer bepaalde voor de overige songs die de band schreef voor deze langspeler. Op de vorige albums was het vaak een meezingbaar refrein dat de hoofdrol speelde. Op deze plaat zit het meer in de muzikale opbouw van de nummers. Een goed voorbeeld is opener ‘The Rain’ dat begint als piano ballad en steeds verder openbreek.

Toch houdt de band niet vast aan de opbouwende formule. In het nummer ‘Gratitude’ knalt de band op hoog volume uit de speakers. En wanneer de band toch in een nummer de instrumenten gaandeweg toevoegt, kan het ook zijn dat ze beginnen met de basgitaar en zang. Om de standaard te doorbreken, zoals gebeurt op ‘Oh Yes’.

In de nummers van de band zijn de invloeden van bekendere landgenoten als Biffy Clyro duidelijk te horen. Met name in de instrumentatie en de hard-zacht dynamiek en het gitaargeluid dat de band gebruikt. Het gebeurt zelden dat de band een de coupletten en refreinen op één volume speelt. Net als hun landgenoten maakt Fatherson veel gebruik van galm. Op gitaren en stemmen. Hierdoor geeft het grootse geluid van de band niet het gevoel dat alle bandbreedte is dichtgesmeerd met vele lagen gitaar en bas.

Met ‘Sum of All Your Parts’ heeft Fatherson een degelijke plaat gemaakt die de pannen niet van het dak blaast, maar wel heel goed in elkaar zit. De composities zijn sterk en klinken groots zonder te verzadigd de klinken.(8/10) (Easy Life/Bertus)

Deel: