Op de laatste dag van Sziget werd er gewaarschuwd voor zware regenval met de mogelijkheid dat er activiteiten zouden worden afgeblazen. Op het nippertje is het dan toch een echte blubberbende geworden met mensen die heerlijk uit hun plaat zijn gegaan en hebben gedanst in de regen. Ook de laatste dag van Sziget, als we de regen niet meerekenen, is echter fantastisch verlopen.

Nothing but Thieves

Het zal voor een aantal glitterpopjes de eerste kennismaking zijn geweest met Nothing But Thieves. Veel mensen zijn gaan schuilen in de Mastercard-tent en hebben waarschijnlijk niet geweten dat een kwartier later een rockband op het podium zou gaan staan. Al bleek dat aan het gejuich te horen dat de meesten het wel wisten. “Er mag dan wel een storm zijn, maar wij zijn niet te stoppen”, zei de aankondiger van de band. Het is jammer dat door de regen het geluid minder was, of de microfoon van Conor Mason was verkeerd afgesteld.

Met ‘I Was Just a Kid’ knalden ze er direct goed in en ‘Number 13’ kreeg de mensen aan het zingen. ‘Wake-up Call’ is ook een bekende. Instrumentaal klinkt de band geweldig, alleen of de hoge noten van de zanger nodig zijn is een raadsel. Het zal waarschijnlijk wel meer de vrouwen aanspreken. Ondertussen was Blossoms nog op het hoofdpodium aan het afsluiten met hun grootste hit ‘Charlemagne’.

The War on Drugs

Het regende nog steeds toen The war on drugs op kwam voor een magische set. Er zijn toch nog een boel mensen komen opdagen, sommigen niet zo slim met hoge vlaggen al is gelukkig de bliksem weggebleven. Ook met gure wind en regen is The War on Drugs fantastische muziek om bij te dansen, met de ogen dicht alsof je de enige bent die aanwezig is. Met nummers als ‘Pain’, ‘Strangest Things’ en ‘Under the Pressure’ lieten de heren blijken een mooie aanvulling te zijn voor het festival.

Blaudzun

Ondertussen wisten er steeds meer mensen het Europe Stage te vinden en terwijl Blaudzun daar speelde stopte het eindelijk met regenen. Ze begonnen mooi met ‘_Circles’ om door te gaan naar ‘Islands_’ van hetzelfde album _Up_ wat dit jaar is uitgebracht. Hiervan kregen we ook’_Ghosts’ en ‘Juno_’ te horen.

“Bedankt dat jullie zijn gekomen ondanks de regen!”, aldus de zanger. Natuurlijk bleven de grote hits ‘Elephants’ en ‘Promisses of No Man’ s Land’ ook niet uit. Naast Lowlands zal Blaudzun ook nog de bekendere zalen een bezoekje brengen.

Arctic Monkeys

Het was aan de Arctic Monkeys om op de laatste dag van het grootste Europese festival de Main stage af te sluiten en dat deden ze met een knal. Nummer na nummer speelden ze, welke allemaal hard er in knalden, met tussendoor wat rustigere stukken.

Alex Turner

Alex Turner wist heel goed wat hij aan het doen was; Tijdens ‘Do Me a Favour’ waren de woorden “Forcing a smile”, waarbij hij heel laconiek zijn mondhoeken omhoog duwde. Voor ‘505’ kroop de zanger achter de toetsen voor een rustig momentje tussendoor. Op 11 mei van dit jaar is het nieuwste album, Tranquility Base Hotel & Casino, uitgekomen. Het gelijknamige nummer deed het op Sziget ook erg goed. Tijdens ‘Cornerstone’ liep de zanger naar voren om midden in het publiek het nummer te doen, en dan kan je er best even bij gaan zitten. Als je al heel wat jaren hetzelfde nummer speelt, want het is een enorme mega hit, dan is het wel leuk om dat zo nu en dan een facelift te geven. ‘Why You Only Call Me When You’re High’ heeft een funky beat gekregen, nog steeds herkenbaar maar toch vernieuwend.

Sziget kwam hiermee na zeven dagen tot een einde. Een prachtig einde, van een meer dan prachtig festival! Sziget is een festival dat je gewoon een keer MOET doen! Relatief goedkoop, zeven dagen helemaal los gaan op een van de mooiste festivallocaties in Europa. En met een line up als die van Sziget, kan je je amper een breuk vallen. Sziget is TOP!

Deel: