Op de maandag, inmiddels de zesde dag van het grootste en mooiste festival ter wereld, stonden weer verschillende mooie acts op de vele podia van het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Sziget 2018 zit er bijna op, maar voor het zover is, treden er nog veel mooie bands op, verdeeld over maar liefst 24 podia (!!!).

Milky Chance

Milky Chance stond op de Sziget main stage. Gelukkig zijn ze zelf niet zo snel van hun stuk te brengen, want het zat ze niet echt mee. Voorafgaande aan ‘Firebird’ sprong er eerst nog even een snaar kapot, maar de ervaren band liet zich niet kennen. Milky Chance maakte met het nummer velen aan het dansen, met of zonder extra snaar.

“Het volgende nummer is ‘Peripeteis’, het gaat erover hoe de dingen tegen kunnen zitten maar het dan alsnog goed komt”, legde Clemens Rehbein uit. “Net zoals we dachten dat we hier niet zouden kunnen spelen vandaag”. Zoals de zang van Milky Chance relaxed is, is dit nummer ook, een goeie voor de maandagmiddag.

My Baby

Terwijl Milky Chance op Main stage stond was het ook tijd voor My Baby bij de Mastercard stage. Wie naar de tent is gegaan zal een betere middag hebben gehad. Geen afgeladen volle tent, waar nog wel een windje doorheen trekt dus het dansen is ook nog aangenaam om te doen. Probeer maar eens op de beat die zij produceerden stil te staan.

De nummers van My Baby bouwen zich almaar op, de flow zat er lekker in en met een geniale wisseltruc van viool naar gitaar kunnen ze in ene wisselen naar een volgend nummer. Waarop wederom lekker op blote voeten gedanst kan worden. We werden getrakteerd op een nieuw nummer ‘In the Club’ waarmee de band echt alles uit de kast trekt.

Ze mogen dan niet op de main stage staan, maar in de tent welke inmiddels is omgetoverd naar club is het veel beter. “Dit is de club van My Baby”, zegt Cato, “en we zitten nog niet op die volle 100% nu ergens bij 99,5% dus laten we nog harder gaan feesten.” Op de muziek van My Baby kon het publiek op Sziget zich lekker laten gaan, dansen op de manier die goed voelt, even helemaal in het nu zijn.

Mø, Karen Marie Ørsted was een bonk energie op het podium, ze stuiterde er nog net niet van af tijdens ‘Kamikaze’. “Ik weet niet of het is opgevallen en het is wat zelfzuchtig om te zeggen, maar het is vandaag mijn verjaardag”, vertelde de zangeres, “Het is een beetje de traditie geworden om op mijn verjaardag op Sziget te zijn”.

“Ik wil nu een nieuw nummer voor jullie spelen”, vertelde ze. Ze vervolgde met een wel heel toepasselijk nummer ‘Sun In Our Eyes’. Bij de meeste mensen scheen nu ook de zon in de ogen. Ze liep zelf ook het middendeel af om de zon in de ogen te krijgen. “Het is een beetje zenuwslopend om een nieuw nummer te spelen maar jullie zijn zo lief” zei ze na afloop van het nummer.

“Ik wil heel graag een liedje met jullie zingen, vinden jullie dat ook leuk? Sziget, zing ‘Cold Water’ samen met mij.” Dat vond het publiek zeker wel leuk, terwijl ze tijdens het nummer naar beneden liep, het publiek in.
Tijdens ‘9 (After coachella)’ belandde ze zelfs in het publiek. “Bedankt dat jullie het zo speciaal voor mij hebben gemaakt op mijn verjaardag, ik word altijd een beetje emotioneel”, vertelde ze voorafgaande van ‘Lean On’. “Ik ga nog een nummer doen, een liefdesliedje, maar ik heb eerst water nodig”, zei Mø. ‘Final Song’ was het laatste nummer van de Deense, waarmee ze afsloot met een eigen nummer.

Sean Mendes

Een hoop gegil was te horen toen de twintigjarige Amerikaan het podium betrad. Naast ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’, ‘Stitches’ en ‘Mercy’ had Mendes ook nog wat ballades in petto. Bij het zien van een levensgrote versie van hemzelf boven het publiek uit moest hij wel even grinniken. Het is nog wel duidelijk te horen dat het een jonge knaap is, hoog in de noten en hij heeft nog geen volle stem waardoor er wel een hoog boybandgehalte is, zonder de dansjes en overige leden.

“Het is mijn eerste jaar dat ik op festivals speel”, aldus Mendes, “Toen ik het me als kind inbeeldde hoe het zou zijn om voor duizenden mensen te spelen zou het eruit zien als het nu is. Maar dat het zo zou zijn had ik niet durven dromen, met zo veel mensen uit verschillende delen van de wereld allemaal bij elkaar. Muziek is een van de weinige dingen die mensen uit vele verschillende landen bij elkaar kan brengen en dat is omdat we van één ding houden. En dat is muziek”.

Met ‘Bad Reputation’ en ‘Ruin’ bewees Mendes ook de rustigere nummers te kunnen dragen.
Achter de piano werd er een cover gespeeld van Frank Ocean ‘Thinking ‘bout You’, maar dan op zijn eigen wijze. “Als je een date hebt meegenomen: vandaag is dit je kans om die stap te zetten” is het advies van de zanger. ‘Fallin’ All In You’ is heel zoetsappig en hoog, maar misschien werkte het voor de stelletjes die aanwezig waren.

“Doe mij een lol en pak je telefoon voor de volgende alsjeblieft”, vroeg Mendes voor hij aanving met ‘Never Be Alone’. Een verzoek waar men maar al te graag op in ging, waardoor er over het hele publiek kleine lichtjes te zien waren. De nieuwste van Mendes moest natuurlijk ook gedaan worden en ‘In My Blood’ doet het ook extreem goed. Met een cover van Kings of Leon liet Mendes ‘Use Somebody’ mooi overgaan naar ‘Treat You Better’. Het blijft een wonderbaarlijk effect als duizenden mensen een nummer meezingen en toen ook weer. Het hele veld zingt als één mee. Met de woorden “Tot de volgend keer” nam de jonge zanger afscheid.

Morgen, op de laatste dag van het Sziget Festival zullen de Arctic Monkeys afsluiten, maar vooraf zal The War On Drugs nog spelen.

Deel: