Bij het horen van de naam A Flock of Seagulls moeten we even terug in de tijd graven. Niet geheel tot de klassieke muziek, hoewel die aanwijzing niet geheel onterecht is. Nee, we gaan terug naar de jaren ’80, de tijd van New wave en synth-pop. We kennen de naam A Flock of Seagulls voornamelijk van hun hit ‘The More You Live, the More You Love’ uit 1984, en hoewel de band nog wel wat enkele singletjes uitbracht die in de tipparade terecht kwamen, en in het buitenland wat hitposities bekleedden, mogen we voor Nederlandse begrippen overduidelijk spreken over een eendagsvlieg.

In 2017 werd A Flock of Seagulls-frontman Mike Score door John Bryan (August Day Records) benaderd om een orkestraal album op te nemen. Mike stemde in toen hij het aanbod hoorde en de rest van de originele band, Frank Maudsley, Paul Reynolds en Ali Score, waren wonderwel ook direct enthousiast. Het album werd opgenomen in afzonderlijke studio’s, maar Mike, Frank en Paul kwamen uiteindelijk in Liverpool samen om de videoclip op te nemen voor de orkestrale versie van ‘Space Age Love Song’. Ali werd digitaal toegevoegd aan de clip.

A Flock of Seagulls - AscensionOp ‘Ascension‘ brengt de band 11 nummers van de eerste drie albums op orkestrale manier samen, opgenomen in samenwerking met het Prague Philharmonic Orchestra. Slechts één nieuwe track, de 1 minuut 12 seconden durende titeltrack ‘Ascension’, die we min of meer zouden mogen adresseren als intro, ware het niet dat het nummer als 5e op het album staat, als intro van ‘Wishing (if I had a photograph of you)’, dat in de originele versie in 1982 tot plek 8 in de tipparade kwam. In de georkestreerde versie van 2018 klinkt het niet onbekend in de oren, al maakt het Praagse orkest er wel een iets frissere mix van. Helemaal new wave is A Flock of Seagulls op ‘Ascension’ dan ook niet meer. Een geüpdatete versie van wat het in de jaren ’80 was is een betere benaming. Is dat erg, nee, helemaal niet, want voor de new wave liefhebber zijn de nummers zeer zeker herkenbaar en erkenbaar.

Grote hit ‘The more you live, the more you love’ opent in een ietwat romantische setting, door de Praagse violen, maar heeft bij niet alleen de die hard fan direct een punt van herkenning. “Never give your heart to a stranger” is door de band uiteindelijk vrij letterlijk opgepakt, en ‘Ascension’ zou feitelijk ook in de jaren ’80 zelf uitgebracht hebben kunnen worden, ware het niet dat de orkestversies van hits toen nog niet echt doorgebroken waren. Een regelrechte auditie naar een optreden bij de Night of the Proms is ‘Ascension’ echter wel. A Flock of Seagulls zou op het podium zeker succes hebben met het Antwerp Philharmonic Orchestra. Zo’n album is het; Voor de fans van new wave en 80’s music eigenlijk een must, voor fans van wat melancholisch geëxperimenteer zeer zeker ook. (8/10) (August Day Records)

Deel: