In het plaatsje Bristol, Engeland, ontstond er in de jaren 90 een geheel nieuw muziekgenre genaamd Trip Hop met bands en artiesten als Massive Attack, Portishead, Lamb, en Tricky. Morcheeba behoorde ook tot die scene, en alhoewel de band veelvuldig op MTV werd gedraaid en wereldwijd 10 miljoen albums heeft verkocht, bleef de bekendheid slechts beperkt tot de kring van kenners. Persoonlijk jammer, want door de jaren heen wist Morcheeba zich juist te onderscheiden van al die andere grote Trip Hop artiesten, dankzij de soulvolle stem van zangeres Sky Edwards, en meer psychedelische invloeden in de muziek.

Na het vertrek van medeoprichter Paul Godfrey in 2014 was het onzeker of Morcheeba nog verder zou gaan met de overgebleven leden. Maar nu, ruim vijf jaar na de release van het album ‘Head Up High’ uit 2013, is er dan alsnog de opvolger ‘Blaze Away.’ Vandaag de dag bestaat Morcheeba nog slechts uit twee leden, namelijk Sky Edwards en producer Ross Godfrey.

Gelukkig klinkt ‘Blaze Away’ als een op zichzelf staand album en geen wanhoopsdaad op een nieuwe doorstart. Tracks als ‘Never Undo’, ‘It’s Summertime,’ en ‘Find Another Way’ zijn lekker zomers klinkende Triphop tracks. Ook opnieuw gaat Morcheeba het experiment aan op dit album, zoals op de titeltrack ‘Blaze Away,’ (met daarop een gastbijdrage van Roots Manuva) ‘Love Dub’, en ‘Set Your Sails’, waarin flink wordt geëxperimenteerd met Reggae en Dub Step invloeden. Met rustige tracks als ‘Sweet L.A.,’ en het Franstalige nummer ‘Paris Sur Mer’ (Met wederom een gastbijdrage, deze keer van Benjamin Boiley) Weet Morcheeba de soulvolle rustpunten in het album aan te brengen.

Op dit album klinkt de band lekker fris en sfeervol en schuwt het experiment zeer zeker niet, gezien het Franstalige nummer en de invloeden van Reggae en Dub Step. Met hun achtste album ‘Blaze Away’ heeft Morcheeba een lekker zomers album afgeleverd, waarmee de band makkelijk een succesvolle tour kan opbouwen en hun fanbase zelfs mee verder uitbreiden. (9/10) (Kartel/ Fly Agaric Records)

Deel: