Op vrijdag 18 mei zal de Nederlandstalige gitaarpopband Moeders Mooiste haar tweede EP uitbrengen, ‘Benen Van Beton’ getiteld. Diezelfde avond zal de EP in 013, Tilburg gepresenteerd worden. In 2015 bracht de band hun eerste single ‘Anders Dan De Rest’ uit. Deze werd in 2016 opgevolgd door hun debuut-EP ‘Mannenpraat’. Nu volgt dan dus de EP ‘Benen van Beton’ waarop 6 nummers staan. De EP werd geproduceerd door Jurriaan Sielcken (o.a. Jett Rebel, Lucas Hamming, Herman van Veen). Als voorproefje op de EP is single ‘Al Haar Dagen’ in première gegaan bij Maxazine.nl.

Wat meteen opvalt na een eerste luisterbeurt is de technisch verzorgde productie. Naar mijn eigen smaak ligt de zang wat heel erg dik in de mix, maar dat is een discussie van smaak en die hoeven we hier niet te voeren.

Tilburg heeft inmiddels wel het stokje van Volendam overgenomen als het gaat om goede bands en geografische achtergrond. Wellicht dat de Rockacademie daar een rol in speelt, al weet ik niet of deze mannen een rockacademie achtergrond hebben.

Vanaf het eerste nummer ‘Het zit eventjes niet mee’ is de Henny Vrienten tongval echter instant herkenning. De muziek van Moeders Mooiste is best te labellen als radiovriendelijke gitaarpop. De mannen schuwen er her en der niet om naar believen uit andere muzieksoorten leentjebuur te spelen. In het zeer aanstekelijke ‘Liever Alleen’ klinkt de Doe Maar-erfenis erg nadrukkelijk naar voren.

De single ‘Al Haar Dagen’ nodigt uit tot dansen en heeft een soort van Toontje Lager-achtige vrolijkheid en tekst. Het zou zomaar een radiohit kunnen worden. Moeders Mooiste is het soort band dat live zeker een heel gezellig feestje zal kunnen bouwen met hun muziek. ‘Verslaafd’ is dan weer het bedachtzame nummer op de EP dat laat horen dat zanger Geert van Oorschot wellicht nog tot veel beter in staat zal zijn in de nabije toekomst.

‘Benen van Beton’ is een ontzettende lekker EP’tje waarvan je na beluisteren vooral moet concluderen dat het erg jammer is dat de mannen niet meteen tot een volledig album doorgewerkt hebben. Dit smaakt naar meer. Om ze te boeken op de zomerfestivals her en der is deze EP als appetizer wel juist getimed. Als ik boeker was, wist ik het wel. ‘Benen van Beton’ wordt gereleased op vrijdag 18 mei 2018. (8/10) (Butler Records)

Deel: