Na al twee keer de AFAS Live te hebben uitverkocht en vorig jaar in de Ziggo Dome te hebben gestaan was de Amerikaanse hiphopartiest Macklemore nu alweer terug in een wederom uitverkochte AFAS Live met zijn ‘Gemini’-tour naar zijn gelijknamige soloalbum.
Dit is zijn eerste soloproject na zijn succesvolle samenwerking met Ryan Lewis. Helaas zijn de recensies van dit album niet al te enthousiast.

Voor dit concert maakte dat echter niet uit, alle 5500 bezoekers hadden er zin in. De zanger Eric Nally opende het concert met de zin ‘Ain’t gonna die tonight’ en de toon was gezet. Iedereen bouncete mee. Na een welkomstpraatje bewonderde Macklemore de zaal. “Mooi die zitplaatsen achterin, maar als je het kan, sta dan op en ga los! Dit is een hiphopconcert. We gaan hard vanavond, laten we doen alsof we morgen niets hoeven te doen.” En er is niemand meer gaan zitten.

MacklemoreMet hits zoals ‘Thrift Shop’ en ‘Corner Store’ kon dat ook eigenlijk niet, er werd veel te hard meegezongen, gesprongen en gedanst. Macklemore wisselt steeds van outfit met als over the top outfits een heus Willy Wonka-pak en een langharige pruik met glittercape wanneer hij zich als zijn “oom” heeft verkleed die graag wilde optreden tijdens het nummer ‘ We Dance’ .

Er was ook ruimte voor gevoelige en kritische nummers, hij zei dat we in Nederland blij mogen zijn dat we een progressief land zijn en dat het is zijn land onder leiding van Trump (boegeroep van uit de zaal). Daarna werd ‘Same Love’ ingezet.

De Londense zanger Dan Caplan zong mee met het nummer ‘ Intentions’ en begeleidde het nummer op de vleugel. Dit ging over in ‘These Days’ van Rudimental waar hij met Jess Glynn op zingt . Dit lied staat momenteel hoog in de Nederlandse top 40. Wel jammer dat je deze zangeres dan hoort meezingen op de band en dat hij dit niet live laat vervangen door een van de zangers die op het podium staan. Dit gebeurt bij meerdere nummers. Van het album Gemini wordt er op 15 van de 16 tracks door iemand meegezongen, dus het was sowieso onmogelijk om iedereen erbij te hebben, maar als je die zangers die je wel hebt meegenomen niet laat “invallen” is dat een gemiste kans.

Het concert werd afgesloten met de toegift “ Glorious”, ook live brengt dit nummer een lach op je gezicht. In de clip zie je hem op pad met zijn 100-jarige oma. Mocht je de video niet kennen, check hem nog even op YouTube.

Het was een echt een feestje en het leek echt even alsof niemand de volgende morgen vroeg op moest om te werken of naar school te gaan. Het album mag dan ‘zo zo’ zijn, dit concert deed dat totaal vergeten. Er is volop genoten.

foto’s: Armelle van Helden

Macklemore_AFAS

Deel: