Het nieuwe album van Paul de Munnik heet ‘Goed Jaar’ en werd in etappes uitgebracht. De eerste acht nummers zijn al enige tijd overal te beluisteren, waaronder het titelnummer ‘Goed jaar’ zelf. Het volledige album komt op 16 maart uit en is dan, naast de digitale kanalen, ook op vinyl en cd te verkrijgen.

We kennen De Munnik allemaal van zijn bijzonder succesvolle samenwerking met Thomas Acda. Samen vormden zij jaren het duo Acda & de Munnik, waarmee zij grote successen vierden. Hun erfenis behelst een handvol nederpopklassiekers, zoals ‘Het regent zonnestralen’, ‘Niet of nooit geweest‘, ‘De Kapitein’ en ‘Dan leef ik toch gewoon nog een keer‘. Samen met Van dik Hout scoorden Acda & de Munnik onder de naam ‘De Poema’s’ nog een aantal hits waaronder de klassieker ‘Zij maakt het verschil‘. Het is dus niet overdreven te stellen dat we met Paul de Munnik te maken hebben met een factor om rekening mee te houden in de Nederlandstalige popmuziek en kleinkunst. Een man die zijn muziek terug weet te vinden in het collectief bewustzijn van een hele generatie Nederlanders.

In 2004 namen Acda & de Munnik afscheid van het publiek. Thomas Acda richtte zich meer en meer op een acteercarrière, terwijl Paul de Munnik muziek bleef maken. Hij maakte een goed ontvangen eerste soloalbum ‘Nieuw’ en componeerde zelfs het nieuwe clublied van Feyenoord: ‘Geen club als Feyenoord’, ter gelegenheid van hun kampioenschap.

Paul de Munnik - Goed JaarGenoeg achtergrond; Het nieuwe album nu. Wat meteen opvalt na een eerste draaibeurt is hoe ontzettend goed het album klinkt qua sound. De productie is van een erg hoog niveau. Wouter Planteijdt, die we allemaal nog wel kennen van de band Sjako! zit achter deze sound en speelt gitaren. Een productie van dit hoge niveau hoor je niet vaak in Nederland. Chapeau! Paul de Munnik zelf noemt de muzikanten op het album ‘een leuk bandje’. Dat is een understatement. Wouter Planteijdt speelt zoals gezegd gitaar. Verdere bezetting: Patrick van Herrickhuyzen op toetsen en synths, Hein Offermans op bas en contrabas, Martijn Bosman op drums. Paul zelf speelt piano, toetsen en gitaar. Rudi de Graaff: percussie. Blazers: Jan Kooper sax, Bert Boeren trombone, Allard Robert hoorn, Dorine Schoon althobo. Strijkers: Het Matangi Kwartet, gearrangeerd door en o.l.v. Bob Zimmermann. Gastrollen: Helge Slikker en Roos Blufpand (vocaal) en JB Meijers (op pedalsteel en dobro). Voorwaar inderdaad een ‘ fijn bandje’ .

Dan het songmateriaal. Paul de Munnik is een meester in het schrijven van prachtige teksten en muziek. Op dit album staat nederpop, rock, Westcoast, blues, chanson en kleinkunst. Op het album staat geen enkel zwak nummer, slijt bij elke draaibeurt verder in en laat grote indruk achter. Welke nummers springen er dan uit binnen die 14 nummers die het album rijk is?

Het openingsnummer ‘Beter dan mijn best’ zit muzikaal en tekstueel erg goed in elkaar, lekker uptempo. Eigenlijk een Acda & De Munnik-hit zonder Thomas. Het tweede nummer ‘Niemand zo Dichtbij‘ wordt heerlijk bluesy gezongen door Paul, de uitgebalanceerde muziek met mooi blazersarrangement en geraffineerd Hammondorgel maken het een heerlijke track voor ’s avonds laat met een glas erbij. ‘Man!’ is dan weer een heerlijk nummer voor de man in de penopauze. “Man ik voel me goed, want ik ben vrij dat wil ik weten”, zingt Paul, en je gelooft ieder woord. Ook hier weer de geweldige muziek die eruit knalt. Een potentiële hit.

Zo gaat het album verder op ongemeen hoog niveau, zonder ooit in te zakken. Er is duidelijk veel zorg besteed aan al het materiaal op dit album. Een nummer dat er uitspringt: ‘Denk je dat het helpt’; Een duet met zangeres Roos Blufpand. Heerlijk. Na het album een aantal keer beluisterd te hebben, denk je na met wie je Paul de Munnik nu zou moeten vergelijken. Gelukkig kan dat eigenlijk niet. De Munnik is uniek genoeg om instant herkenbaar te zijn. Dat maakt hem meteen zo goed.

Onwillekeurig plopt steeds dezelfde naam terug als je over de vraag nadenkt. Is Paul de Munnik in kwaliteit, veelzijdigheid en muzikaliteit niet gewoon de Nederlandse Paul Simon? Een grootheid. Maar een man die over dit album zelf zegt dat het lekker spelen is met ‘een leuk bandje’, is veel te bescheiden om daar zelf voor uit te komen. Daarom zeg ik het maar. (9/10) (Greytown recordings/AAA label services)

Deel: