Na zo’n twintig jaar de voorman te zijn  geweest van de bluesrock formatie Mud Dog, waarmee hij drie albums heeft gemaakt, heeft de Canadese zanger en gitarist Steve Sainas nu zijn eerste solo-cd uitgebracht. Hierop is hij een geheel andere richting is ingeslagen. De bluesrock heeft op “Simple As This” moeten plaatsmaken voor een meer akoestische, roots-achtige stijl, die nog steeds zwaar verankerd is in de blues. Hij wordt begeleid door drummer Kelly Stodola en bassist Chad Matthews, beiden muzikanten met brede ervaring.

De tien nummers op “Simple As This” zijn door Steve Sainas zelf geschreven. Het akoestische karakter van de cd nodigt de toehoorder uit om de nummers eens goed te beluisteren en dan valt op wat een goed tekstschrijver hij is. Daarnaast is hij een uitstekend gitarist en heeft hij een warm stemgeluid met een wat rauw randje. De teneur van het album ligt, naast enkele nummers over liefde, vooral bij de problemen in de huidige maatschappij. Maar het is niet allemaal duister en droevig, er klinkt ook hoop uit, zo lang we maar samenwerken. Nummers die mij vooral bevallen zijn het uptempo “Got Your Love” met invloeden uit zowel blues als jazz, de treurige ballad “So Alone” en het bijna zeven minuten lange “Rise Above”. Vooral het laatste nummer intrigeert en blijft spannend tot het eind toe.

Voor fans van de zogenaamde rootsrock is dit album zeker verplichte kost. En het kan geen kwaad als anderen er ook eens naar willen luisteren. Zeker een aanrader. (Eigen beheer)  (8,5/10)

Deel: