Fred Wesley is een van de oervaders van de funk. De trombonist speelde bij o.a James Brown en Parliament-Funkadelic. Tegenwoordig tourt hij met zijn eigen jazz-funkband, The New JB’s. Fred Wesley staat al meer dan vijftig jaar op de planken. Hij begon zijn carrière als tiener bij Ike & Tina Turner en speelde daarna samen met Count Basie, Bootsy Collins, Ray Charles, Maceo Parker, Pee Wee Ellis, Van Morrison en De La Soul. Wesley was van 1968 tot 1975 de muzikale leider en belangrijkste componist van James Brown’s legendarische begeleidingsband The JB’s. In die tijd stond hij bekend als ‘the world’s most famous sideman’. Zijn latere werk voor Parliament-Funkadelic van George Clinton is minstens even legendarisch. Fred speelde er niet alleen trombone, maar arrangeerde ook talloze songs. Daarnaast is hij ook te horen op honderden albums, singles en compilaties en is hij een van de meest gesampelde muzikanten ooit.

Fred Wesley & His New JB’s staat op dinsdag 24 April in Paradiso.

Deel: