Het festival trekt langs Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en is vanaf 2018 ook weer te beleven in Enschede. Cross-linx is een jaarlijks, reizend indie-classical festival, waarin avant-garde pop en nieuwe gecomponeerde muziek elkaar ontmoeten, inspireren en beïnvloeden in spannende concertformules. Het kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken binnen en buiten de concertzalen.

Het Belgische triphop-gezelschap Hooverphonic, neo-klassieke pianist Joep Beving samen met cellist Maarten Vos en de Amerikaanse electro-outfit Poliça zijn bevestigd als eerste hoofdacts voor Cross-linx 2018, dat plaatsvindt van 1 t/m 4 maart. Hooverphonic zal met het Residentie Orkest optreden en Poliça met het Stargaze ensemble. Joep Beving gaat op Cross-linx de samenwerking aan met cellist extraordinaire Maarten Vos. Andere bevestigde acts zijn This is the Kit, Daniel Wohl, Daniel Brandt & The Eternal Something, Brendan Faegre en Alistair Sung.

Onmisbaar element van Cross-linx is Music Mining: eigenlijk een festival binnen het festival. Onder begeleiding van de Music Miners – te herkennen aan de gekleurde helmen – wordt het publiek naar de verschillende Music Mining optredens gebracht. Deze concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken in de backstage area.

De vorige editie van Cross-linx in maart 2017 kende optredens van o.a. Efterklang, Ane Brun, Hauschka en My Brightest Diamond. Op eerdere edities waren o.a. Neil Finn, Mark Lanegan, Squarepusher, Glenn Kotche, Jose Gonzales, Andrew Bird, The National, The Notwist en Son Lux belangrijke smaakmakers. ‘The perfect opportunity to get contact with forms of music you normally would not listen to’, aldus het Duitse blog Nothing But Hope And Passion. Het Britse Art Rocker schreef over Cross-linx 2016: ‘Cutting edge event for those who have a desire to look further than the plain hip bands.’ En de Amerikaanse website Pitchfork nam Cross-linx op in het lijstje ‘festivals to watch’.

Deel: