Op 2 februari 2018 zal BMG Walk Between Worlds uitbrengen, het eerste album met nieuw materiaal sinds ‘Big Music‘ uit 2014. ‘Walk Between Worlds’ is geproduceerd door Simple Minds met Andy Wright en Gavin Goldberg, beide werkten ook aan ‘Big Music’. Het is een relatief beknopt werk geworden, in 42 minuten razen 8 tracks voorbij. Het is ook een album met twee duidelijke kanten, het old-school albumformat waar zanger Jim Kerr en Charlie Burchill mee zijn opgegroeid als muziekfans. De eerste helft met tracks als ‘Summer’ en ‘The Signal’ And ‘The Noise’ gaat terug naar de glazige gitaren en new wave dancegrooves van de post-punk tijd, en de tweede helft verkent de meer cinematische geluiden met de titeltrack en ‘Barrowland Star’, beide met dramatische orkestratie opgenomen in Abbey Road

Het album begint en eindigt met twee songs over vertrouwen, ‘Magic’ en ‘Sense of Discovery’. De eerste is een reflectie van het verlangen en de honger van jeugd – het vertrouwen in hun eigen mogelijkheden dat Simple Minds bezat tijdens hun vormende jaren. ‘Sense Of Discovery’, met een melodisch refrein dat zinspeelt op ‘Alive And Kicking’ uit 1985, is gebaseerd op een oudere verteller, die wijsheid en advies doorgeeft aan een jonger persoon.

Een van de belangrijkste tracks van het album is ‘Barrowland Star’, genoemd naar de iconische ballroom in de East End van Glasgow, waar veel memorabele Simple Minds shows hebben plaatsgevonden. Het is een song die de band uit hun traditionele comfortzone trekt, met gelaagde snaren en een betoverende Charlie gitaarsolo (die Jim doet denken aan Mick Ronson) over een aantal scherpe woorden. Voor Jim en Charlie was spelen in Barrowland altijd belangrijk, met een mix van opwinding – en angst – voelde het voor hen meer aan alsof ze aan een prijsgevecht meededen dan dat ze simpelweg een concert moesten spelen.

Simple Minds zal op tour gaan in februari 2018 met de première van ‘Walk Between Worlds’ en zal bestaan uit drie delen: het spelen van het album, een live-onstage interview en een klassieke Simple Minds set, waarin de band liedjes van hun uitgebreide catalogus opnieuw verkent en ontwerpt. Jim en Charlie, deel uitmakend van een theatrale groep van muzikanten, zijn nu in Jim’s woorden “more inspired by the likes Sly & The Family Stone than a traditional male rock band”, en zal de tour een acoustische tour lineup bevatten: Jim en Charlie, percussionist Cherisse Osei en backingvocalist Catherine AD, naast de vaste bandleden Ged Grimes op bass, multi-instrumentalist Gordy Goudie en vaste backingvocalist (en soms leadvocalist) Sarah Brown.

Op 19 februari 2018 staat de band in Paradiso met een hele speciale show!

STANDARD TRACKLIST
1. Magic
2. Summer
3. Utopia
4. The Signal and The Noise
5. In Dreams
6. Barrowland Star
7. Walk Between Worlds
8. Sense Of Discovery

DELUXE EDITIONS INCLUDE THE BONUS TRACKS:
1. Silent Kiss
2. Angel Underneath My Skin
3. Dirty Old Town (live)

Deel: