Na Nederland in 2014 voor het laatst bezocht te hebben met zijn ‘Moon Landing Tour’ was James Blunt weer terug met zijn gloednieuwe ‘The Afterlove Tour’ in AFAS Live, waarbij men als vanouds een ijzersterk optreden mag verwachten!

Blunt komt uit een familie met een lange staat van dienst in het leger, en hij heeft net als zijn vader in het Britse leger gediend als officier. Op uitzending naar Kosovo schreef hij het nummer ‘No Bravery’, wat later ook op zijn debuutalbum zou verschijnen. In 2005 brak hij door met zijn debuutalbum ‘Back To Bedlam’, waarop een aantal van zijn grootste hits staan zoals ‘You’re beautiful’ en ‘Goodbye My Lover’. Op 24 maart van dit jaar bracht Blunt het album ‘The Afterlove’ uit, dat de aanleiding was voor deze nieuwe tour. Voor dit album heeft hij samengewerkt met verschillende artiesten, waaronder Ed Sheeran.

Zoals je mag verwachten van iemand die een groot deel van zijn leven in het leger heeft doorgebracht begon de show stipt op tijd. Blunt kwam op met het nummer ‘Heart To Heart’. Vervolgens speelde hij ‘I’ll Take Everything’ en ‘Wisemen’. Vanaf het begin viel het al op dat de hele zaal met gemak ook de minder bekende nummers meezong. Blunt vertelde dat hij net terug is van een 3,5 maand durende tour door Noord Amerika. “Natuurlijk” was dat maar oefening voor het échte belangrijke publiek, namelijk dat hier in Amsterdam.

Daarna speelde hij ‘Heartbeat’ en ‘Time Of Our Lives’. Vanaf de eerste zin zong de volledige zaal mee met het welbekende nummer ‘Goodbye My Lover’. De energie spat bij Blunt van het podium af, maar zoals onder andere dit liedje getuigde kan hij het ook heel klein houden. Dit was toch wel één van de hoogtepunten van het optreden, mede doordat het feilloos gezongen werd. Het volgende nummer, ‘Someone Singing Along’, was een catchy protestlied, naar eigen zeggen geïnspireerd door Donald Trump en zijn verdeeldheidspolitiek. Op de achtergrond werd de videoclip afgespeeld.

Voor het nummer ‘High’ waarschuwde Blunt grappend dat alleen meisjes het mee konden zingen, aangezien het heel hoog is en hij zelf zingt als een vrouw. Alleen hij, meisjes en honden zouden het kunnen horen, dus de mannen mogen ondertussen voetbalscores checken op hun telefoon. Ook bij dit nummer haalde Blunt met gemak alle hoge noten. ‘Lose My Number’ en ‘Carry You Home’ werden vervolgens gespeeld. Daarna pakte hij zijn ukelele erbij voor het nummer ‘Postcards’. Met een ukelele in plaats van zijn gitaar leek de kleine man groter. Alle bandleden stonden ook ver naar achter omdat zij van normale grootte waren. Alleen de gitarist mocht volgens Blunt op het podium omdat hij ook klein was. Aan het lachen in de zaal te horen werd zijn zelfspot zeer gewaardeerd.

Vervolgens werd ‘Make Me Better’ gespeeld. Dit nummer van het ‘The Afterlove’ album was samen geschreven met Ed Sheeran. Hierbij had Blunt zijn vrouw en kind in gedachten. Toen hij het nummer voor het eerst voor zijn vrouw zong zat ze met tranen in haar ogen en zei: “Dit is het meest romantische nummer dat Ed Sheeran ooit heeft geschreven”. Ook hier werd er weer volop gelachen in de zaal. ‘Bartender’ en ‘Same Mistake’ werden gespeeld. Als laatste nummer voor de toegift was het de beurt aan ‘OK’, tot zover zijn populairste nummer van het nieuwe album. Dit was duidelijk een nummer met elektronische invloeden door de samenwerking met Robin Schulz. Hierdoor was ook een lekker dansbaar nummer, waar de zaal dankbaar gebruik van maakte.

Als toegift werden ‘Don't Give Me Those Eyes’, ‘Stay The Night’ en ‘1973’ ten gehore gebracht. Het concert werd afgesloten met de grote hit ‘Bonfire Heart’. Deze avond was een groot succes door het enthousiasme van het publiek, de energie en geweldige stem van James Blunt. Hij mag zeker nog eens snel terugkomen!

Foto’s (c) Kevin Knipping / Maxazine

Deel: